Slovenija
19160 ogledov

Preobrat: toliko bi zvišali socialne transferje, novost pri pokojninah

Vlada Klemen Boštjančič Vlada RS
Minister za finance o tem, kaj lahko pričakujemo na področju usklajevanja transferjev v prihodnjem letu. Določba, da se plače v javnem sektorju zamrznejo, gre iz zakona.

Vlada je danes sprejela predloge amandmajev k predlogu Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije. Pred zasedanjem vlade je potekal koalicijski sestanek, na katerem so se dogovorili o ključnih stvareh glede usklajevanja transferjev posameznikom in gospodinjstvom, pokojnin ter vrednosti plačnih razredov za javne uslužbence. Vlada se je s predlogi amandmajev k predlogu ZIPRS za 2024 in 2025 soglašala. 

"Amandmaji me drugim določajo, da se bodo transferji v letu 2024 uskladili, in sicer v višini 70 % rasti cen življenjskih potrebščin, ki jo ugotovi Statistični urad RS v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023. Z nekoliko omejenim usklajevanjem do določene mere ohranjamo življenjski standard prejemnikov socialnih transferjev in omejujemo pritisk na rast inflacije," je povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Uskladitev predstavlja 44 milijonov evrov, sredstva bodo zagotovljena iz prerazporeditve sredstev proračuna.p "Socialni transferji so se letos že uskladili za 10,3 odstotka in vlada sprejema tudi druge ukrepe za omejitev draginje," je poudaril minister. 

Delna uskladitev pokojnin že januarja

Predlagani amandmaji bolj jasno opredeljujejo uskladitev pokojnin. "Uskladitev se delno opravi že pri izplačilu v januarju 2024, in sicer v višini 8,2 %. To je višina, za katero po zadnjih podatkih Umarja kaže, da bo redna uskladitev. Sama končna uskladitev se v skladu z ZPIZ-2 opravi pri izplačilu za februar."

"S predlaganimi amandmaji se črta predlog člena, ki je določal, da se vrednost plačnih razredov v javnem sektorju iz plačne lestvice v letu 2024 ne uskladi. Pomembna sprememba je tudi umik določbe o delavcih, napotenih na delo v tujino, s katerim se ponovno usklajuje položaj zasebnih in javnih uslužbencev," je povedal Boštjančič.

V skladu z dogovorom o višini povprečnine za leti 2024 in 2025 je bilo določeno, da bo povprečnina za obe leti znašala 725 evrov. Poleg tega pa bodo občine v obeh letih dobile dodatna sredstva za financiranje višjih stroškov dela, in sicer 20 milijonov evrov za 2024 in 34 milijonov evrov za leto 2025. Dodatna sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih, ki bodo izplačani v enem obroku najkasneje do konca junija. 

Občine bodo sredstva iz mehanizma za okrevanje in odpornost pridobile en dan preden morajo izplačati izvajalca, pod pogojem, da bodo 15 dni pred tem predložile vse potrebne dokumente, ki so podlaga za izplačilo. 

Rešitve je treba iskati celovito

Minister je poudaril, da je treba iskati rešitve celovito in ne parcialno. S tem se je odzval na pripombe gospodarskih organizacij o problematiki previsoke obdavčitve plač. Mednarodne primerjave, po katerih so slovenske plače med bolj obdavčenimi, ne upoštevajo vrsto posebnosti slovenskega plačnega sistema. Boštjančič je pri tem posebej izpostavil neobdavčen regres in olajšave na področju prevoza in prehrane, ki so po njegovih besedah "skoraj svetovni fenomen". Obregnil se je tudi ob primerjave našega poslovnega okolja s Hrvaško. "Zanimivo, da se ne primerjamo z Avstrijo in Nemčijo, s katerima se tako radi primerjamo," je dejal minister. Poudaril je, da so v Sloveniji visoki socialni prispevki, ker so vezani na socialne pravice prebivalcev. "Ko se primerjamo, dajmo primerjati jabolka z jabolkami. Verjamem izključno v celovite in ne parcialne rešitve," je dodal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Naklonsky 14:42 17.november 2023.

    No ja, še en korak k zmanjšanju zdravstvene blagajne. Bravo, glupi plesalci!

  • Plavi-mil 09:03 17.november 2023.

    Sramota, socialnim lenuhov in Balkanskim priseljencem so v letu 2023 so zvišali prejemke za 10 % , upokojncem, kateri so pošteno delali 40 let , pa niso v letu 2023 dali niti ZAKONSKO določene uskladitve, narod, kaj je z vami?

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 19:40 16.november 2023.

    A norega Ruparja že kaj jezi?