SDS se bo pogovarjala o novi koaliciji, DeSUS čaka na vabilo

Foto: Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Foto: Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
V SDS so potrdili, da so pripravljeni na resne pogovore z drugimi strankami, v DeSUSu so se pripravljeni pogovarjati tudi z Janšo.
Oglej si celoten članek

"Vse možnosti so odprte,"  je po današnji seji izvršilnega odbora stranke SDS dejal poslanec Zvonko Černač.  Podpredsednica SDS Jelka Godec pa je za STA povedala, da je SDS danes potrdila evidentirane kandidate, pušča pa odprte možnosti za resne pogovore z drugimi strankami. Na vprašanje, ali bodo potencialnim partnericam poslali vabilo na pogovore, je odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav.

Prvak SDS Janez Janša izjav po seji ni dal, prav tako v SDS niso hoteli niti zanikati niti potrditi, da so se pogovori v državnem zboru že začeli. 

DeSUS: Čakamo vabilo

"Jutri začenjamo priprave na predčasne volitve, če bomo povabljeni na pogovore pa bomo k temu pristopili in jasno podali svoje zahteve," je pozno popoldne po sestankih organov stranke DeSUS sporočila nova predsednica stranke Aleksandra Pivec. DeSUS se je pripravljen pogovorajati o novi vladi ne glede na to, kdo jo bo vodil, tudi, če jo bo vodil Janez Janša.
 

Organi strank DeSUs, SD in SDS so danes odločali o nadaljnih korakih po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca, bodo skušali oblikovati novovlado znotraj mandata ali po predčasnih volitvah.

"Nimamo nobene omejitve v katero vlado da ali v katero ne"

"Ni bilo nobene omejitve v katero vlado da v katero vlado ne, sklepi so bili popolnoma enotni," je poudarila Pivčeva. Stranka bo oblikovala volilni štab in hkrati čakala na vabilo k pogovorom za oblikovanje nove vlade po odstopu Marjana Šarca.  
Pivčeva zatrjuje, da se doslej o novi koaliciji ni pogovarjala še z nikomer. "Nimam vabila od nobene stranke, je pa poslanec Jurša danes povedal, da se pogovarjajo po hodnikih. Mandat za pogovore imam zdaj samo jaz," je dejala Pivčeva. 

Jurša: Mimika obraza marsiksaj pove

Foto: Anže Petkovšek DeSUS, Franc Jurša Vodja poslanske skupine Franc Jurša in tesni sodelavec nekdanjega predsednika Karla Erjavca je nato zanikal, da bi se sam že neformalno pogovarjal. "Nismo imeli neformalnih pogovorov, je pa res, da mimika obraza marsikaj pove, ko se dejanko pogovarjamo in od kolegov sem marsikaj zaznal," je dejal Jurša. 

"Ne bomo se ponujali"

"Mi se ne bomo ponujali, če nas bo kdo potreboval in bo to v korist Slovenije, se bomo priključili," še pravi Jurša. 

V SD se pripravljajo na volitve

Priprave na morebitne volitve so danes začeli tudi v stranki SD. Vzpostavili so volilni štab, začenjajo pa tudi izbor kandidatov za poslance. SD bo, če bo v parlamentu nastala nova koalicija, pristal v opoziciji, skupaj z LMŠ in Levico. 

Tonin: "Predčasne volitve so najboljša opcija

"Oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano doslej resne vneme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija," pa je na Twitterju sporočil predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. 

Tonin se je v zadnjih dneh omenjal kot možni kandidat za novega mandatarja, njegova stranka, ki ima v parlamentu sedem poslancev pa v kombinacijah več možnih koalicij, ki bi se lahko skupaj s stranko SDS, ki jo vodi Janez Janša, oblikovale po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca. Pogovorov o novi koaliciji ne izključujejo v SMC, SNS in DeSUS. SDS bi koalicijo brez NSi lahko sestavil le v primeru, da v sodelovanje prepriča tudi Stranko Alenke Bratušek SAB.

Nova koalicija Nova koalicija: V parlamentu krizni sestanki in dogovarjanja na hodnikih

Slovenija SDS danes odloča, je možna prehodna vlada?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 08:10 31. Januar 2020.

    JJ ni bil sposoben sestaviti vlade ,sedaj pa bi rešil Slovenijo? Lepo vas prosim ! Janša je navadni Stand Up …

  • 07:52 31. Januar 2020.

    In kaj pomagajo nove volitve? Spet bo nova stranka rabla dve let da se uvede in začne delat kaj

  • 07:51 31. Januar 2020.

    Pa so spet z umazano igro prißli na položaj, a ne za dolgo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.