Slovenija
4931 ogledov

Nova koalicija: V parlamentu krizni sestanki in dogovarjanja na hodnikih

Janez Janša Anže Petkovšek Janez Janša
Današnje glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo pokazalo obrise nove koalicije, je prepričan Židan. Proti bodo glasovali poslanci DeSUS, zakona ne bodo podprli v SMC.

Med poslanci državnega zbora je danes še bolj utrjeno mnenje, da je odločitev o predčasnih volitvah ali sestavi nove koalicije, v rokah predsednika SDS Janeza Janše.
"Trenutno igro vodi, ker se je tako odločil Marjan Šarec, ko mu je predal štafeto, gospod Janez Janša," pravi predsednik SD Dejan Židan, ki ocenjuje tudi, da bo današnje večerno glasovanje o krovnem zakonu zdravstvene reforme, ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pokazalo kam se uvrščajo stranke. "Meni osebo bo glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja glasovanje o tem v katero politično skupino se uvrstijo stranke," pravi Židan in poudarja, da bo SD ukinititev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podprl brez pogojev.

SMC bo glasovala drugače kot koalicijske stranke

Da zakona ne bodo podprli, so že napovedali v SMC, podpirajo pa ga v SAB, LMŠ in SD. 

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek, ki ga je Šarec ob odstopu povabil, da LMŠ in SMC na volitvah nastopita skupaj, je nato sporočil, da za SMC predčasne volitve niso samoumevne in povedal, da se je SMC pripravljen pogovarjati o novi koaliciji. SMC doslej zakonu, ki ukinja dopolnilno zavarovanje, ni nasprotoval. 

"Bodite pozorni na današnje glasovanje, današnje glasovanje zna pokazati tudi kako nastaja neka nova politična skupina v slovenskem parlamentu, mogoče tudi neka nova koalicija, nekateri bomo glasovali za širjenje javnega polja v zdravstvu, druga stran bo glasovala drugače," je danes opozoril Židan.

Vatovec: Dogovarjajo se predvsem stranke, ki bi ostale pred parlamentom

"Glasovanje bo pokazatelj načelnosti strank, ne toliko obrisov koalicije, to se že dogaja na drugih kriznih sestankih, ki verjetno potekajo od včeraj dalje v tej hiši, glasovanje bo pokazalo na katerih stališčih stojijo poslanci in poslanke," pravi poslanec Levice Matej Vatovec.
"V tem trenutku je zelo očitno, da se v ozadju dogajajo neka dogovarjanja, da so to predvsem tiste stranke, ki zelo verjetno na naslednjih volitvah ne bodo dosegle ustreznega rezultata ali celo praga za prestop v parlament in tiste, ki se bojijo, da bi izgubile svoje strankarske in zasebne interese."

Najpogosteje omenjana možna koalicija je koalicija med SDS+NSi+SMC+SAB. Skupaj bi imeli 48 poslancev, kar pomeni, da bi za večino zadoščalo že, če se za sodelovanje odločijo le nekateri poslanci stranke SMC ali SAB. SAB ima pet poslancev, ankete javnega mnenja kažejo zelo slabe možnosti, da se na spomladanskih volitvah prebije v parlament. Koalicijo bi lahko sestavile tudi SDS, NSi, SAB in DeSUS, ki bi imele skupaj 43 glasov in bi morale za parlamentarno večino prepričati še SNS. Možna je tudi kombinacija SDS, NSi, SAB, SNS, kar skupaj nabere 41 glasov, kar pomeni, da bi za to koalicijo morali iskati posamezne poslance drugih strank. V DeSUS bi jim najverjetneje nasproti prišla Robert Polnar in Ivan Hrščak..
 

Marjan Šarec Kakšne so možnosti? Slovenija Pogovori o novi koaliciji že potekajo, takšne so možnosti

"Po sodelovanju z Janšo smo bili na volitvah zelo uspešni"

Proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bodo glasovali tudi poslanci DeSUS. Vodja poslancev Franc Jurša na vprašanje, ali to pomeni, da so del nove koalicije, odgovarja: "Nekateri pretiravajo, nič še ni dogovorjeno, nič še ni podpisano, organi stranke se sestanejo jutri. Načeloma smo za volitve, ne bomo pa nasprotovali nobenim pogovorom in bomo v teh pogovorih verjetno sodelovali. Kaj se bo zgodilo, je v tem trenutku težko napovedati." 

DeSUS je že sodeloval v dveh vladah Janeza Janše. "Spomnim naj vas, da smo sodelovali v s stranko SDS dvakrat in moram povedati, da smo bili po tistem relativno dobro uspešni na volitvah," je jasen Jurša, ki priznava tudi, da je na hodnikih parlamenta v zadnjih dneh precej živahno in potekajo neformalni pogovori. DeSUS uradnega vabila o pogovorih za novo koalicijo še nima, pravi Jurša. 

Od danes le še tekoči posli

Državni zbor se je tudi uradno seznanil z odstopom predsednika Marjana Šarca, kar pomeni, da vlada odslej opravljala le še tekoče posle. Začel je teči 30 dnevni rok v katerem lahko po posvetovanjih s predsedniki strank, mandatarja predlaga predsednik države Borut Pahor. Pahor, ki se je danes srečal z Marjanom Šarcem, bo posvetovanja s predsedniki strank začel prihodnji teden. Če Pahor mandatarja ne bo predlagal, ga lahko v 14-ih dnevih predlaga skupina 10-ih poslancev ali poslanska skupina. 

Šarec se sicer ni odločil za obrazložitev odstopa pred poslanci, tudi v obvestilu o odstopu, ki ga je poslal državnemu zboru, razlogov za svojo odločitev ni podal.

 

Komentarjev 12
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 08:38 30.januar 2020.

    zdaj je jasno, da so vlado zrušili Vzajemna in pokvarjeni poslanci Desusa, delno SAB a in SMC........Šarec je napravil edino pametno potezo.........je pa žalostno gledati poslance Desusa, ki so vedno znova naprodaj za prgišče € in jih nič ne moti ...prikaži več pogodba z hudičem samo, da ohranijo stolčke......

  • ode 18:23 29.januar 2020.

    Krizni sestanki bi morali biti zaradi invazije ilegalnih emigrantov, terorja ciganov, kitajskega virusa, nesposobnosti sodstva, policije, vojske in nedelovanja pravne državre na sploh.

  • slovenski95 17:05 29.januar 2020.

    Danes sem naslovil na predsednika državnega zubora sledečo izjavo, ki jo zdaj sporočam tudi javnosti: "G. DEJAN ŽIDAN, izrekam vam zadnji javni opomin pred razrešitvijo s funkcije predsednika državnega zbora, ker niste odstranili s seje poslanca Levice, ki je z ...prikaži večz znakom in napisom na majici grobo žalil verska čustva poslancev in gledalcev, ki so gledali prenos seje državnega zbora."