Slovenija
3318 ogledov

SDS danes odloča, je možna prehodna vlada?

seja DZ Saša Despot
O nadaljnih koarkih po odstopu Marjana Šarca danes odločajo v SDS, DeSUS in SD.

Organi stranke SDS, ki jo vodi Janez Janša, bodo popoldne razpravljali o tem, ali bo SDS začel pogovore o sestavi nove koalicije oziroma se bo posvetil predčasnim volitvam. Med političnimi strankami prevladuje prepričanje, da so po odstopu Marjana Šarca vajeti v rokah Janše, ta pa je v začetku tedna dejal, da so predčasne volitve najboljša in najbolj verjetna opcija. Kljub temu pa naj bi v minulih dneh potekala dogovarjanja in sestanki, kar je potrdilo več sogovornikov. 

"V tem trenutku je zelo očitno, da se v ozadju dogajajo neka dogovarjanja, da so to predvsem tiste stranke, ki zelo verjetno na naslednjih volitvah ne bodo dosegle ustreznega rezultata ali celo praga za prestop v parlament in tiste, ki se bojijo, da bi izgubile svoje strankarske in zasebne interese," pravi poslanec Levice Matej Vatovec. 

Janez Janša Nova koalicija Slovenija Nova koalicija: V parlamentu krizni sestanki in dogovarjanja na hodnikih

Trenutno naj bi bila najbolj verjetna prehodna vlada, ki bi volitve odložila za kakšno leto, sestavljali pa naj bi jo poslanci SDS, NSi, večji del poslanske skupine SMC in poslanci DeSUSa.

Tudi organi DeSUSa bodo o nadaljnjih korakih po odstopu Marjana Šarca odločali danes, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je včeraj v državnem zboru opozoril, da se je DeSUSu sodelovanje z Janšo v preteklosti obrestovalo. Odločitev organov stranke naj bi danes ob 16, uri sporočila nova predsednica Aleksandra Pivec. 

Na prve obrise koalicije je po prepričanju prvaka SD pokazalo že včerajšnje glasovanje o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Bodite pozorni na današnje glasovanje, današnje glasovanje zna pokazati tudi kako nastaja neka nova politična skupina v slovenskem parlamentu, mogoče tudi neka nova koalicija," je pred glasovanjem dejal predsednik SD Dejan Židan.

Če upoštevamo Židanovi namig, ima nova koalicija več okoli 50 glasov, 51 poslancev je namreč glasovalo proti zakonu, 32 jih je zakon podprlo.

Proti so glasovali poslanci DeSUSa, ki zakona skozi ves zakonodajni postopek niso podpirali, poslanci SMC, ki so zakon do zadnje obravnave podpirali in poslanci SAB, ki so podporo zakonu napovedovali še med razpravo. 

V SAB pojasnjujejo, da so se tako odločili, ker so bila zavrnjena dopolnila, ki bi zagotavljala vzdržnost sistema in da njihova odločitev ni povezana s kakršnimi koli pogovori o novi koaliciji ter, da niso prejeli nobenega vabila na pogovore. “Pa tudi nimamo nobenega problema, če nas ne pokličejo. Če se lahko sestavijo, naj se sestavijo,” je danes dejala Bratuškova in izrazila razočaranje, da levosredinski blok, ki ima 52 glasov, ni sposoben sestaviti vlade.

Vodja poslanske skupine SMC Jani Möderndorfer je včeraj kategorično zavrnil, da jenglasovanje SMC glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja posledica dogovorov o novi koaliciji. Möderndorfer na bi bil eden od redkih poslancev, ki v SMC nasprotujejo sodelovanju z Janšo, vendar pa njegovo mnenje naj ne bi imelo veliko teže, saj je Möderndorfer nadomestni poslanec, ki je v parlament prišel namesto Mira Cerarja, ki naj bi ga, neuradno, še vedno zanimalo mesto predsednika parlamenta.

 

Komentarjev 9
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 15:46 30.januar 2020.

    eno je pa zagotovo......Slovenci ne bomo dovolili, da vlado vodi kriminalec Janša.......tako, da dokler bo Janša na čelu SDSa ni straha za desno vlado......ENKRAT VAM BO ŽE JASNO.......ali pa tudi ne......

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 15:31 30.januar 2020.

    zdaj je jasno, da so vlado zrušili Vzajemna in pokvarjeni poslanci Desusa, delno SAB a in SMC........Šarec je napravil edino pametno potezo.........je pa žalostno gledati poslance Desusa, ki so vedno znova naprodaj za prgišče € in jih nič ne moti ...prikaži več pogodba z hudičem samo, da ohranijo stolčke......

  • Avatar Leon
    Leon 13:44 30.januar 2020.

    Danes bodo na meniju ČUFTI !