Torkov protest: Toliko solzivca je bilo uporabljenega

Foto: L. T. Protestni shod v Ljubljani Foto: L. T. Protestni shod v Ljubljani Foto: L. T. Protestni shod v Ljubljani Foto: L. T. Protestni shod v Ljubljani Foto: Anže Petkovšek Protesti v Ljubljani Foto: L. T. Protest v Ljubljani Foto: L. T. Protest v Ljubljani Foto: Anže Petkovšek Protesti v Ljubljani Foto: Anže Petkovšek Protesti v Ljubljani Foto: Anže Petkovšek Protesti v Ljubljani Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT
Policija očitke o prekomerni uporabi sile zanika. V torek je uporabila več kot 400 plinskih sredstev.
Oglej si celoten članek

V okviru protestov je bilo pridržanih 25 oseb, 22 na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije zaradi kršenja javnega reda in miru. Med njimi so tudi posamezniki, ki so policiji že znani in tudi člani nekaterih navijaških skupin. 

Tri osebe so bile pridržane zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Pridržani so bili na podlagi zakona o kazenskem postopku, in sicer zaradi suma hujskanja k upiranju in suma preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Eni osebi je bilo pridržanje odpravljeno in je bila odpeljana v bolnišnico. Drugi dve osebi sta še pridržani. Ena od teh dveh oseb se je policiji sama javila na policijski postaji v Kranju. Neuradno naj bi šlo za Zorana Stevanovića, vodjo stranke Resni.ca. Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je pojasnil, da je bilo dovolj razlogov, da so lahko osebo, ki se je sama javila na policijski postaji, pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. 

Policija tudi preverja osebe v smislu prekrškovnega postopka, ki bi se lahko predstavili kot organizatorji, saj so ti po Zakonu o javnem zbiranju dolžni shod prijaviti. Postopki še tečejo, podatki se še zbirajo, je pojasnil Sladič.

Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT

Slovenija Hojs začuden: Pridržati bi morali več ljudi

Policija zavrača očitke o prekomerni uporabi sile

Policija v torek uporabila več različnih prisilnih sredstev, in sicer vodni top, plinska sredstva, telesno silo. V nobenem primeru ni bila uporabljena palica. "Pri uporabi prisilnih sredstev smo zaznali poškodbo dveh oseb. Ena oseba je bila hospitalizirana, v obeh primerih pa gre za lažje poškodbe. Lažje poškodbe je dobilo šest policistov, od tega štirje zaradi predmetov, predvsem granitnih kock," je pojasnil. 

Očitke o prekomerni uporabi sile je Sladič zavrnil: "Poškodovani sta bili tako rekoč samo dve osebi, vsaj toliko smo bili obveščeni. V pretežnem delu so bila uporabljena plinska sredstva, ki puščajo relativno majhne posledice, njihov učinek pa je velik." Policija je uporabila več kot 400 plinskih nabojev in plinskih bomb. Plinska sredstva pa so bila primešana tudi vodnemu curku, zanikal pa je, da bi policija za metanje plinov uporabila helikopter. 

Protesti Stevanović med protesti v Alejo, kjer naj bi imeli sestanek?

Sladič je pojasnil, da je bila dinamika nasilnih izgrednikov zelo pestra. Množica se je umikala s Kongresnega trga na različne dele mesta in najbolj nasilni izgredniki so delovali na več lokacijah hkrati. Učinek plinskih sredstev je bilo čutiti tudi nekoliko širše, kar je pomenilo, da so posledice čutile tudi osebe, ki so se na kraju znašle naključno. Dodal je še, da je policija že dan pred tem obveščala na nevarnost v primeru shoda. 

Zanikal je, da bi izjava notranjega ministra Aleša Hojsa vplivala na uporabo omenjenih sredstev. Spomnimo, minister je po protestih prejšnji teden pozval policijo k ostrejšemu pristopu. Sladič je poudaril, da je policija ravnala samostojno in brez vpliva politike ocenjevala, kako in kdaj ukrepati. Vse njihove aktivnosti so bile izvedene na strokovnih podlagah. 

Foto: Anže Petkovšek protest proti PCT

Med protestnike zašla tuja delegacija

Policija v teh dneh skrbi tudi za varovanje članov tujih delegacij, ki prisostvujejo vrhu EU-Zahodni Balkan, ki poteka na Brdu pri Kranju. "Tuja delegacija, ki je bila v spremstvu varovanja, je naletela na množico protestnikov, na dogajanje na Slovenski cesti. Za takšne primere imata Policija in Center za varovanje in zaščito izdelane posebne protokole oziroma rezervne načrte, v tem primeru je bil ta tudi uporabljen," je pojasnil Sladič v zvezi z dogodkom, ko je vozilo tuje delegacije bilo prisiljeno uporabiti drugo pot od začrtane. Obenem je dodal, da je bil dogodek nepredvidljiv zaradi dinamike protesta in samega varovanja, a da je bila varnost varovanih oseb kljub temu zagotovljena. 

Glede ocene učinkovitosti policijskega dela je dejal, da se bo za uporabo prisilnih sredstev in ostalih postopkov izvedla analiza, ki bo ocenila učinkovitost. "Dinamika protestnikov, predvsem tega dela, v katerem so bili izgredniki oziroma nasilnejši protestniki, je bila takšna, da je policija delovala na več območjih. Bilo je veliko gibanja, protest ni bil osredotočen zgolj na eno območje," je dejal. Kmalu po pozivanju k premiku je bil protest razpuščen, udeleženci so bili večkrat pozivani k mirnemu razhodu, a se je to ponavljalo na različnih lokacijah, je pojasnil.

Slovenija To pravijo o protestih v Ljubljani tuji mediji

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 17:25 6. Oktober 2021.

    a je tudi tuja delegacija dobila po pički?

  • 16:58 6. Oktober 2021.

    So napisali, da je bilo 3000 protestnikov. Torej so porabili 1 kartušo na celih 7,5 protestnikov. Res pohvale ze ekonomično …

  • 16:55 6. Oktober 2021.

    Bo vsaj nekaj časa mir . stavek boksarja Mike Taysona . Vsak ki je prišel je imel načrt dokler ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.