Slovenija
12454 ogledov

To pravijo o protestih v Ljubljani tuji mediji

protest proti PCT Anže Petkovšek Protest proti PCT
Vest o včerajšnjih dogodkih se je razširila tudi onkraj meje.

Čeprav so demonstracije sovpadale s prihodom voditeljev EU, so bili protesti bolj namenjeni slovenski vladi in omejitvam zajezitve širjenja covid-19.

''Policija je v bližini množice uporabila vodne topove in solzivec, da bi prekinila protest in preprečila blokiranje ulic,'' pišejo v Deutsche Welle.''Več tisoč protestnikov se je sprehodilo po prestolnici s transparenti: ''plačevanje testov je zločin" in "vlada bo padla", dodajajo.

V nekem trenutku so demonstranti obkrožili avto tuje delegacije, ki je naredil napačen ovinek in zapeljal na območje, ki ga je zaprla policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je nato naredila prehod. Ni znano, katera delegacija je bila v avtu.''Zahtevamo odstop vlade, ker ji državljani ne zaupajo več,'' je za AFP povedal eden od organizatorjev protesta.

''Protest ni bil neposredno povezan z vrhom EU, vendar so očitno voditelji protestov iskali priložnost, da bi dobili več medijske pozornosti od tujih poročevalcev, ki pokrivajo dogodek,'' so zapisali v Guardianu in dodali, da je slovenska policija postavila kontrolne točke in omejila promet in gibanje v Ljubljani in na prizorišču nekaj kilometrov stran od prestolnice, kjer bo v sredo vrh.

protest proti PCT Protesti Slovenija Ljubljana še zvečer v dimu. Poškodovanih več ljudi.

Oblasti so uporabile konjske enote in pse za nadzor množice, medtem ko je policijski helikopter letel nad središčem Ljubljane. V zadnjih tednih je bil včerajšnji dan že tretji, v katerem so se v Sloveniji spopadli protestniki proti vladi in policija, poroča več tujih medijev.

Hrvaški Index pa poroča o incidentu pred redakcijo N1: ''Skupina protestnikov v Ljubljani je nocoj poskušala vstopiti v redakcijo N1 Slovenija, eden pa je razbil steklo na vratih redakcije. Policijski solzivec je bil po nesreči vržen v uredništvo, saj so se na križišču pred prostori televizije vrstili spopadi med protestniki in policijo. Ko so protestniki videli, da so vrata redakcije odprta, so šli proti vratom.''

Avstralski SBS je demonstrante imenoval za protestnike, ki nasprotujejo cepljenju. V svojem prispevku poroča tudi, da je Policija ustavila 30 avtobusov na poti v Ljubljano, kot je bilo slišati tudi na včerajšnjih protestih. Policija je to informacijo že zavrnila kot napačno.

dezurni@styria-media.si

protest proti PCT Slovenija Po pridržanju Stevanovića to sporočajo iz njegove stranke
Komentarjev 29
  • eminenca 14:20 06.oktober 2021.

    lahko bi kdo iztjavil od teh tujcev , ki hodjo na brdo na dobro južno in še kaj, da je nekaj narobe, ker tolk protestov ... folk je naveličan tega , ne vem komu to ni jasno

  • nenad_brigita 14:11 06.oktober 2021.

    A veste kdo je najbolj srečen in vesel v času demonstracij? Policijske žene. Mozi demonstrante odrivajo, ta čas pa njihove žene drugi porivajo.

  • Kirka 13:28 06.oktober 2021.

    Če bi bil pred 3 desetletji, ko je množica Slovencev na Roški reševala Janšo iz aresta, "vladar" Janša, bi , tako kot včeraj, policija s solzivcem, vodnim topom, helikopterji in drugimi "prisilnimi sredstvi množico razgnala in Janša bi gnil v ...prikaži več arestu. In Slovenija bi bila rešena.