Slovenija
38731 ogledov

Po pridržanju Stevanovića to sporočajo iz njegove stranke

protest proti PCT
1/26
Anže Petkovšek Protest proti PCT
Policija je včeraj priprla Zorana Stevanovića, so potrdili v njegovi stranki Resni.ca.

"Več kot očitno je, da je režim napovedal vojno lastnemu ljudstvu," so zvečer sporočili iz stranke Resni.ca, ki jo vodi kranjski svetnik Zoran Stevanović. "Ves čas protesta je bil Zoran pod grožnjo s strani policije, da bo prijet za čas protesta. O namerah priprtja in 'še kaj več' ni skrival niti g. Hojs, ki je to javno priznal na televiziji. Navsezadnje je svoje grožnje očitno uresničil, saj je Zoran Stevanović priprt na PP Ljubljana Moste."

Iz stranke so sporočili še, da je Stevanović na včerajšnjem protestnem shodu povedal, "da ne želi, da kdo misli, da gre za politični shod in da zlorablja shode za politično kampanjo, je povabil vse inciative in posameznike k organizaciji in govoru. Zatem bi se moralo zvrstiti še nekaj govornikov, vendar je mikrofon samoinciativno prevzel posameznik in pozval ljudi na ulico, kjer pa je policija hitro izkoristila jezo in stisko nekaj posameznikov, pri čemer je prišlo do izgredov, od katerih se v stranki Resni.ca odločno distanciramo, kar smo že večkrat izrazili."

Stevanovića naj bi po besedah njegovega odvetnika pridržali zaradi hujskanja k upiranju. Kot so sporočili iz stranke Resni.ca, naj bi mu očitali dejanje po 302. členu kazenskega zakonika, odstavek 2: "Če zaradi dejanja iz prejšnjega odstavka odločba ali ukrep državnega organa ni bil izveden ali je bila izvedba zelo otežena ali je to dejanje storil vodja skupine, se storilec kaznuje z zaporom do treh let." V prejšnjem odstavku omenjenega člena priše: "Kdor druge hujska k nasilnemu upiranju zakonitim odločbam ali ukrepom državnih organov ali proti uradni osebi, ki upravlja uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do enega leta."
 

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Na shodu pridržali več kot 20 oseb

Okoli 15. ure se je v torek začel neprijavljeni, a napovedani shod protestnikov, h kateremu je vabil prej omenjeni kranjski svetnik. Na Trgu republike se je po oceni policistov zbralo okoli 3.000 ljudi. Udeleženci shoda so nekaj pred 17. uro odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več oseb. Na pozive, naj ne ogrožajo varnosti prometa, se niso odzvali, zato so policisti shod razpustili. 

protest proti PCT Protesti Slovenija Ljubljana še zvečer v dimu. Poškodovanih več ljudi.

V nadaljevanju je prišlo do hujših in množičnih kršitev javnega reda. Med drugim so posamezniki v policiste in vozila policije metali razne predmete. Kljub ukazom naj se razidejo, tega niso storili, zato so policisti na Slovenski cesti uporabili vodni top in solzivec. 

Del protestnikov je nato šel nazaj na Trg republike, od tam pa v smeri Tržaške ceste čez Rožno dolino in nazaj proti Celovški cesti. Nekateri so se povzpeli na železniški nadvoz in pri tem ogrožali tudi varnost železniškega prometa, zato so slednjega ustavili. 

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Okoli 19.30 so bile na območju centra Ljubljane še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red. Med drugim so proti policistom metali različne predmete. Policistom je uspelo množico razgnati nekaj pred 21. uro. V času posredovanja je policija večkrat uporabila vodni top, solzivec, penaste naboje, na terenu so bili tudi pripadniki konjenice in policisti s službenimi psi. 

Policisti so trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir. 22 oseb je bilo pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil, obravnavsjo tudi več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije. 

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Po do zdaj znanih podatkih sta dve osebi zaradi vdihavanja plina potrebovali zdravniško pomoč. Poškodovanih naj bi bilo tudi šest policistov, in sicer naj bi šlo za lažje poškodbe, ki so posledica metanja predmetov v policiste. 

Dogajanje na ljubljanskih ulicah si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji: 
1/26
L. T.
Protesti v Ljubljani Slovenija Slovenija Policistom ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Uporabili vodni top in solzilec.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 41
  • lucrecia_vesna 13:09 06.oktober 2021.

    Javil se ti, ki si velik Slovenec ne matjaz71 od kje so tvoje korenine glede na to da je prvo bila Jugoslavija preden je sploh obstajala Slovenija???.?.????????????????????

  • lucrecia_vesna 13:04 06.oktober 2021.

    Za drugo pa lahko dodam nima zakaj it v zapor ker LJUDJE zahtevamo pravico do upravljanja lastnega telesa in se sami odločamo glede cepljenja.

  • lucrecia_vesna 13:01 06.oktober 2021.

    Ni stvar, kake korenine negdo ima kod Zoran, ki je Pravoslavec stvar je da smo v Slovenije že 30 let pod Janšo in njemu podobnimi samo za to, da njim povnimo žepe medtem, ko mi nimamo niti lastnih streh. In ...prikaži več zdaj ko nas nimajo več kje movzt smo pod represijo covid zaprti z PTC-JEM. Zadeva je jasna hočemo ZIVLJENJE DOSTOJNO ČLOVEKA kar ukljucuje lastne strehe in da imamo za preživetje ne zahtevamo dosti zahtevamo PRAVIČNO.