Slovenija
18131 ogledov

Ljubljana še zvečer v dimu. Poškodovanih več ljudi.

protest proti PCT
1/21
Anže Petkovšek Protest proti PCT
Današnji protesti skozi fotografijo. Posamezni protestniki še pozno zvečer v središču Ljubljane.

Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je za Odmeve javne televizije zvečer povedal, da sta bila v današnjih protestih dva protestnika poškodovana, koliko poškodovanih je policistov, še ni potrjeno. 

Tri osebe so pridržane zaradi suma storitve kaznivega dejanja, več oseb zaradi kršitev zakona o nalogah uniformirane policije. 

Lorbek je dejal, da se je po ocenah policije na Trgu republike sprva zbralo tri tisoč ljudi, ko so odšli po mestu, so se jim pridružili še drugi. 

Na vprašanje, ali se policija pripravlja na dodaten shod jutri, je Lorbek potrdil, da se spričakuje shod tudi jutri. Danes je shod obvladovalo več tisoč policistov. Predstavnike tujih delegacij, ki se mudijo trenutno v naši državi, so varovali po posebej izdelanem načrtu. 

Protesti še zvečer 

V središču prestolnice tudi zvečer še vedno ni mirno. Protestirala naj bi zvečine mladina s kapucami, več jih provocira policiste. Nekateri imajo v rokah različne predmete, tudi granitne kocke. 

Vodni top je še vedno prisoten, solzivec so danes skozi popoldne uporabili večkrat, nazadnje po naših informacijah na Prešernovem trgu. Ljubljana je bila včekrat v oblaku dima. Policija je protestnike večkrat pozvala, naj se razidejo, a ti niso poslušali njihovih navodil, gibali so se v več smereh po prestolnici, med drugim naj bi poskušali do obvoznice. 

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Začelo se je mirno, nato je postajalo vse bolj napeto

Na Trgu republike se je po 15. uri začela zbirati množica ljudi, a v bistveno manjšem številu kot prejšnji teden. Kot je poročal portal N1, naj bi protestniki na Trgu republike trdili, da je tokrat manj ljudi, ker okoli 30 avtobusov ne more v Ljubljano. Zadrževala naj bi jih policija. Na policiji te informacije zanikajo. 

Na Trgu republike je medtem Zoran Stevanović, ki je tudi tokrat pozval k protestom, nagovoril množico. Tudi tokrat je ponovil svoje zahteve, med njimi umik vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in razpis predčasnih volitev. Med drugim se je slišalo skandiranje: "Lopovi, lopovi." Stevanović se po nagovoru ni več oglašal, o čemer poročamo v članku na tej povezavi. Pojavljajo se vprašanja, ali je bil prijet, a to ni uradno potrjeno. Njegovega imena med doslej prijetimi ni.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Zoran Stevanović Anže Petkovšek

protest proti PCT Slovenija Slovenija Je Stevanović na policiji?

K premikanju naprej je protestnike med drugim pozival reper Zlatan Čordić - Zlatko. Na pozive, da bi se razšli, se niso ozirali, policija je na Slovenski cesti uporabila vodni top. Policija je nato Zlatka prijela. Odpeljali so ga z vozilom, v katerega so udeleženci protestnega shoda metali različne predmete, tudi jajca. 

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Protesti v Ljubljani Slovenija Slovenija Policistom ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Uporabili vodni top in solzilec.

Policisti s plinskimi maskami

Policisti so medtem dobili ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Večkrat so uporabili solzilec.  Policisti so ob začetku shoda nekaj udeležencev legitimirali. Ena od udeleženk shoda je v svojem govoru ob začetku shoda izrazila nestrinjanje z omejevanjem gibanja na območju Trga republike. Po njenem prepričanju policija za omejevanje nima zakonske podlage, prav tako ne za legitimiranje udeležencev.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Ko so se protestniki začeli premikati proti hotelu Union, je policija aktivirala več policijskih vozil. Po naših informacijah, je ena skupina krenila na Tržaško cesto, namenili so se proti obvoznici. Za njimi je policija poslala več vozil.  Policija je že pred tem sporočila, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti; pozvali so udeležence shoda, naj zapustijo središče Ljubljane in upoštevajo policijska navodila. 

Protestniki se vendarle niso razpustili, krenili so po parku Tivoli, do Celovške ceste, prek Slovenske ceste so se vrnili v središče Ljubljane.  Medtem je policija večkrat uporabila vodni top in solzivec. Med drugim je ta priletel tudi v prostore uredništva N1. 

policija policijsko vozilo marica Ljubljana Nama Slovenska cesta Prvič Slovenija Protestniki se lahko obrišejo pod nosom: Tako jim je vlada prekrižala načrte

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 38
 • romy 11:15 06.oktober 2021.

  Za take protestnike hvala lepa.

 • Avatar Leon
  Leon 08:09 06.oktober 2021.

  Tokrat ARSO ne bo nič zapisal o onesnaženju okolja ?

 • bogdan76 07:12 06.oktober 2021.

  NOVI,, FAKI ,,V POLITIKI PRESEDLAL IZ KMETIJE NA ULICO POŠTEN KOT VSAK LEVAK.