Slovenija
26791 ogledov

Protestniki se lahko obrišejo pod nosom: Tako jim je vlada prekrižala načrte

policija policijsko vozilo marica Ljubljana Nama Slovenska cesta Profimedia
Vlada bo zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda omejila gibanje na določenih območjih v državi.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep o omejitvah oziroam prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda. To ji omogoča 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Skladno z navedenim členom lahko omejitev ali prepoved gibanja na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih traja največ sedem dni, preneha pa takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil ukrep odrejen. 

Omenjeni člen zakona bo predvidoma aktiviran prvič v samostojni Sloveniji. Vlada bo sklep objavila v uradnem listu.

Razlog za takšno odločitev vlade so napovedani protesti sredinih protestnikov. Protesti bodo tokrat potekali že v torek, saj naj bi protestniki želeli izkoristiti pozornost, ko bodo vse oči EU zaradi vrha EU-Zahodni Balkan in srečanja voditeljev teh držav uprte v Slovenijo. Protesti naj bi potekali v okolici Brda pri Kranju. 

Vlada je tako sprejela ukrep, ki policiji omogoča, da omeji ali prepove gibanje v Ljubljani, na Bledu in Predosljah pri Kranju na območjih, krajih ali na javnih mestih, kjer je to nujno za preprečitev hujših kršitev javnega reda. Policija lahko tako ukrepa danes in jutri, je zapisano v uradnem listu. 

Odbora DZ za notranje zadeve in za pravosodje sta pristojne organe pozvala, naj takoj ukrepajo proti organizatorjem neprijavljenih shodov in nasilnim protestnikom. 

Na napovedi Stevanovića se je že v nedeljo odzval premier Janez Janša, ki je Stevanovića in somišljenike pozval, naj pridejo brez zaščitne opreme delat na covid oddelke, če res verjamejo to, kar govorijo. 

Protesti proti PCT | Avtor: Vanda Levstik Vanda Levstik

Strokovnjak za varnost, dr. Denis Čaleta je v Odmevih TV Slovenija dejal, da je bilo takšno odločitev vlade pričakovati, saj tako vlada kot policija želita zagotoviti, da bo vrh EU-Zahodni Balkan potekal varno. Vlada izhaja iz ocene ogroženosti in po njegovem mnenju so podatki in analize pokazali, da je treba prej omenjeni 9. člen aktivirati. 

"V naslednjih dveh dneh smo odgovorni za varnost velikega števila zelo pomembnih gostov. Tveganja in grožnje lahko pridejo tudi od zunaj. Vsi morajo narediti vse, da bodo zagotovili potrebno varnost," je poudaril. Ukrepi, ki jih bo izvajal policija, se bodo prilagajali glede na lokacijo, samo dogajanje na kraju itn., lokalni prebivalci zaradi tega ne bodo imeli bistveno omejenega življenja, meni Čaleta. 

Na teh odsekih bo policija zapirala ceste

Slovenija gosti vrh EU-Zahodni Balkan, zato bodo na določenih odsekih danes in jutri občasne zapore prometa. "Med obiskom delegacij bomo policisti na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. Glede na dano situacijo bomo urejali promet tudi na vseh večjih križiščih. Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet," so sporočili s PU Kranj.

Na posameznih cestnih odsekih bo veljala tudi prepoved prometa za tovorna vozila. V času srečanja bo veljala omejitev prometa tovornih vozil, katera največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ter vozil, ki prevažajo nevarno blago, in sicer v torek, 5. oktobra, in v sredo, 6. oktobra, na širšem območju Ljubljane. 

Zaradi potovanja varovanih kolon s policijskim spremstvom so možni krajši prometni zastoji in zapore, in sicer:
- danes predvidoma med 18. in 19. uro na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo in po 22. uri na relaciji Brdo–Kranj–Ljubljana;
- jutri, 6. oktobra, predvidoma med 8. in 9. uro na relaciji center mesta Ljubljana–Kranj–Brdo ter predvidoma med 15. in 16. uro na relaciji Brdo–letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

Policija vse voznike poziva, naj dosledno upoštevajo znake in odredbe policistov, ki bodo skrbeli za varnost v cestnem prometu, ter prometno signalizacijo. "Priporočamo vam, da se na pot odpravite prej kot običajno, vožnjo pa prilagodite razmeram na cestah," svetujejo na policiji. "Svetujemo tudi, da še pred odhodom na pot preverite razmere na cestah na Prometno informacijskem centru in po potrebi uporabite druge ceste." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • munja 15:35 05.oktober 2021.

    Mene pa vedno bolj zanima, kaj so protestniki, katerih polovica ali pa še več, sploh ne ve, proti komu in zakaj protestirajo, spremenili. Ali mogoče kdo ve, kaj je po njihovih kričanjih in divjanjih po ulicah, drugače? Nikjer namreč ni ...prikaži veči zaslediti, da bi se kaj spremenilo in zato se mi zdi to vse skupaj neumno in še enkrat neumno.

  • paya 14:41 05.oktober 2021.

    Obrišem ti jaz spodaj tvojo mami, s tvojim blesavim nasovom!

  • bobubob 11:36 05.oktober 2021.

    Nezadovoljstvo s stanjem v državi narašča. Eni gledajo na to politično, drugi gospodarsko, tretji čutijo pritisk na njihove svoboščine. Jenul, Stevanovič ali kdo tretji, ki bo začutil možnost samopromocije, vseeno. Dejstvo je, da skušamo urejati EU, doma pa razsulo. Podobno ...prikaži več je bilo med prvim predsedovanjem. Politiki po EU, doma pa ROPanje gospodarstva. To so vse posledice 'razmišljanja' volilcev ŠELE na poti do volišča.