Slovenija
21530 ogledov

Policistom ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Uporabili vodni top in solzilec.

Protesti v Ljubljani
1/12
Anže Petkovšek
Protesti v prestolnici. Tokrat v manjšem številu kot prejšnji teden, a policija uporabila vodni top in solzilec.

Na Trgu republike se je po 15. uri začela zbirati množica ljudi, a v bistveno manjšem številu kot prejšnji teden. Kot poroča portal N1, naj bi protestniki na Trgu republike trdili, da je tokrat manj ljudi, ker okoli 30 avtobusov ne more v Ljubljano. Zadrževala naj bi jih policija. Na policiji te informacije zanikajo, za zdaj niso zaznali nobenega dogajanja v okolici Ljubljane. 

Na Trgu republike je medtem Zoran Stevanović, ki je tudi tokrat pozval k protestom, nagovoril množico. Tudi tokrat je ponovil svoje zahteve, med njimi umik vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in razpis predčasnih volitev.Med drugim se je slišalo skandiranje: "Lopovi, lopovi." Malo po polpeti uri se je množica protestnikov začela premikati proti Čopovi ulici; policija jih je pozvala, naj se razidejo, česar iso upoštevali. Pri ljubljanski drami so ustavili promet.

Policija je pozivala množico, naj se razide, k premikanju naprej jih je med drugim pozival reper Zlatan Čordić - Zlatko. Na pozive, da bi se razšli, se niso ozirali, policija je na Slovenski cesti uporabila vodni top. Kot se širi na spletnih omrežjih, je policija Zlatka nato prijela. Odpeljali so ga z vozilom, v katerega so udeleženci protestnega shoda metali različne predmete. Za zdaj so uradno potrdili prijetje ene osebe. 

Protesti v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policisti so medtem dobili ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Uporabili so solzilec. 

Policisti so ob začetku shoda nekaj udeležencev legitimirali. Ena od udeleženk shoda je v svojem govoru ob začetku shoda izrazila nestrinjanje z omejevanjem gibanja na območju Trga republike. Po njenem prepričanju policija za omejevanje nima zakonske podlage, prav tako ne za legitimiranje udeležencev.

 

Protest v Ljubljani | Avtor: L. T. L. T.

Protestni shod v Ljubljani | Avtor: L. T. L. T.

V okolici nekaterih objektov na območju Ljubljane, Bleda in kongresnega centra na Brdo pri Kranju bo danes in jutri, kot je znano, omejeno gibanje. Policija je pri tem dopoldne še enkrat opozorila, da bodo policisti nepoklicane osebe, ki se bodo tam nahajale, opozorili, v primeru neupoštevanja navodil pa lahko uporabijo tudi prisilna sredstva.


po protestu pred DZ Slovenija Znane podrobnosti: Protestniki ne bodo smeli blizu teh lokacij

 

Protesti v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pričakuje se oviran promet

Zaradi zaprtja se lahko zgodi, da bo prihajalo do občasnih zastojev v prometu, zato policisti prosijo za strpnost.

Policisti bodo med obiskom delegacij na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa, pa tudi urejali promet tudi na vseh večjih križiščih. "Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila," je razvidno s spletne strani policije.

Omejitev velja na širšem območju Ljubljane za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in vozila, ki prevažajo nevarno blago.

policija policijsko vozilo marica Ljubljana Nama Slovenska cesta Prvič Slovenija Protestniki se lahko obrišejo pod nosom: Tako jim je vlada prekrižala načrte

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • bogdan76 18:14 05.oktober 2021.

    janez 53,,otročiček saj neveš kaj pišeš toso jugo lenuhi propadli pijančki ki iščejo pozornost sosedi Hrvati bijim hitro pokazali zadom spremni.

  • andrej084 18:07 05.oktober 2021.

    Nisem mislil voliti Janeza, toda ob pogledu na ljudi, ki so mi ukradli mojo Ljubljano in imajo težavo s slovenščino, bom volil njega.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 17:58 05.oktober 2021.

    Ustavite pacienta dokler je še možno. Preveč si je že dovolil in še več si bo, če bo po njegovo šlo.