Slovenija
13819 ogledov

Hojs začuden: Pridržati bi morali več ljudi

Aleš Hojs STA/Daniel Novakovič
Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni.

"Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanja lastnine po ljubljanskih ulicah," je o torkovih protestih v Ljubljani dejal minister Aleš Hojs v izjavi ob robu seje odbora DZ za notranje zadeve. Pri tem je pohvalil delo policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada tudi aktivirala določene zakonodajne možnosti, da zagotovi varnost za vse udeležence vrha EU.

Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oz. kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. "Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja," je pojasnil minister.

protest proti PCT Slovenija Torkov protest: Toliko solzivca je bilo uporabljenega

Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in, kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Verjame, da bodo tokrat "stvar tudi v tem procesnopravnem postopku pripeljali do ustreznih zaključkov". Zadnjih podatkov glede pridržanih nima, je pa prepričan, da so vsi postopki legalni in zakoniti in če je kdor koli v priporu, je v skladu z zakonodajo.

Sicer pa je Hojs zatrdil, da v svojih izjavah pretekli teden ni kritiziral dela policije. Povedal je, da je ta vse do trenutka, ko bi morala preprečiti nasilni vdor na ljubljansko obvoznico, delo dobro opravila, ta del pa je bil izveden neustrezno. Glede tuje delegacije, ki se je ta torek znašla v primežu protestnikov, pa je dejal, da je delegacija zamujala in je policija uporabila rezervno varianto. Vse pa se je izteklo, kot se je moralo.

1/35
L. T.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 59
 • Avatar Leon
  Leon 15:13 07.oktober 2021.

  Hojs , maska gor ,maska dol ,gobec pa ostaja isti kot pri vseh koritnikih . Kje so biseri ?

 • blaz94 23:57 06.oktober 2021.

  Metak u čelo pa da je mir sam kaj k bo nasledn debil isti ko on

 • popokatopetl 23:22 06.oktober 2021.

  Tega kekca bi z njegovim šefom vred morali pri priči odrezat od vsakega mikrofona, kamere in cajtnga. Pa nej se smilijo sami sebi in svojim na Nori.