Tožilstvo naj bi zanimalo Janševo premoženje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Specializirano državo tožilstvo naj bi za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo zaradi domnevno nezakonito pridobljenega premoženja.
Oglej si celoten članek

Preiskovalci naj bi v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, jo je na spletu objavil Politikis.si.

Kot izhaja iz objavljene domnevne odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Več kot 210.000 evrov sumljivega premoženja

Po podatkih protikorupcijske komisije ima Janša, ki je bil zaradi korupcije v primeru Patria nepravnomočno obsojen, za vsaj 210.000 evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. Zagožen, ki je bil v primeru Patria obtožen korupcije, pa je ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271.000 evrov, izhaja iz odredbe.

V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 pa do datuma izdaje odredbe. Po navedbah POP TV je bila odredba izdana 11. oktobra letos.

Preiskovali bodo tudi sorodnike

Preiskovali naj bi tako tudi sestrično Janševe soproge, ki jo sumijo pranja denarja in utaje davkov, in Urško Bačovnik-Janša. V primeru Zagožna pa naj bi se preiskava osredotočila na ženo in sina, ki sta Zagožnova dediča.

Poleg visokih vsot gotovine na štirih računih Jožeta Zagožna v Avstriji, naj bi imeli glede na besedilo odredbe preiskovalci navodila, naj se osredotočijo predvsem na štiri nepremičnine zakoncev Janša, v skupni vrednosti preko pol milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:50 26. November 2013.

    Ne vem kaj imate novinarji v glavi, da vam preprečuje objavit resnico.<br />če bi pogledal članek na katerega se sklicuje …

  • 11:54 26. November 2013.

    Še sumite? Urška in njen mls soprog sta najbolj poštene osebe v tej državi

  • 07:21 26. November 2013.

    Saj ne veš, a bi se smejal ali rajši zjokal ...<br />A ni bil enkrat - skupaj z JJ - …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.