Slovenija
4 ogledov

Tožilstvo naj bi zanimalo Janševo premoženje

Janez Janša in Urška Bačovnik sta se v nedeljo zvečer z avtomobilom vračala s Št Žurnal24 main
Specializirano državo tožilstvo naj bi za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo zaradi domnevno nezakonito pridobljenega premoženja.

Preiskovalci naj bi v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, jo je na spletu objavil Politikis.si.

Kot izhaja iz objavljene domnevne odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Več kot 210.000 evrov sumljivega premoženja

Po podatkih protikorupcijske komisije ima Janša, ki je bil zaradi korupcije v primeru Patria nepravnomočno obsojen, za vsaj 210.000 evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. Zagožen, ki je bil v primeru Patria obtožen korupcije, pa je ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271.000 evrov, izhaja iz odredbe.

V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 pa do datuma izdaje odredbe. Po navedbah POP TV je bila odredba izdana 11. oktobra letos.

Preiskovali bodo tudi sorodnike

Preiskovali naj bi tako tudi sestrično Janševe soproge, ki jo sumijo pranja denarja in utaje davkov, in Urško Bačovnik-Janša. V primeru Zagožna pa naj bi se preiskava osredotočila na ženo in sina, ki sta Zagožnova dediča.

Poleg visokih vsot gotovine na štirih računih Jožeta Zagožna v Avstriji, naj bi imeli glede na besedilo odredbe preiskovalci navodila, naj se osredotočijo predvsem na štiri nepremičnine zakoncev Janša, v skupni vrednosti preko pol milijona evrov.

Komentarjev 6
  • Malo_vesti 13:50 26.november 2013.

    Ne vem kaj imate novinarji v glavi, da vam preprečuje objavit resnico.če bi pogledal članek na katerega se sklicuje POP-TV bi videli da je bila odločba izdana že 19.9.2013, http://www.politikis.si/wp-content/uploads/2013/11/pintar1.jpg

  • dragec 11:54 26.november 2013.

    Še sumite? Urška in njen mls soprog sta najbolj poštene osebe v tej državi

  • majdas 07:21 26.november 2013.

    Saj ne veš, a bi se smejal ali rajši zjokal ...A ni bil enkrat - skupaj z JJ - tudi nekdo, ki naj bi imel ok. 2.000.000,00 "viška" ... ? A se tam tudi kaj "dogaja" ?