Trdi, da se je mrtvi prijatelj zabodel sam

Foto: Profimedia
Družila sta se in prijateljevala, nato je prišlo do zločina.
Oglej si celoten članek

Mariborsko okrožno sodišče je danes spoznalo 75-letnega Jožefa Juriča za krivega decembrskega umora 45-letnega Zdravka Nadiževca na zahrbten način in mu izreklo kazen 20 let zapora. Ker je očitano dejanje storil v preizkusni dobi zaradi neke druge sodbe, mu je v kazen dodalo še tri mesece zapora. Sam sicer še vedno vztraja, da je nedolžen.

Tragično Umor v Mariboru: Našel ga je v njuni sobi v mlaki krvi, brez znakov življenja

Krivdo zanika

Jurič je na sojenju stalno zanikal krivdo in večkrat spremenil zagovor. Sprva je trdil, da sploh ne ve, za kaj gre, nato je vztrajal, da je Nadiževca zabodel nekdo tretji, nazadnje je govoril celo, da se je pokojni zabodel sam. Po besedah njegovega zagovornika je patolog, ki so ga zaslišali na sodišču, dopustil vse tri možnosti, po ocenah tožilstva pa gre le za taktiko obrambe.

Kaj točno se je takrat dogajalo v stanovanju obtoženega v Kettejevi ulici v Mariboru, ni videl nihče. Priče, ki so jih zaslišali na sojenju, so slišale vpitje, to je pa bilo tudi vse. Kaj je bil vzrok prepira, ni znano, domnevno je šlo za denar. Pokojnega je na dvorišču našla soseda, nekateri so tudi videli Juriča, da ga je odvlekel tja.

Jurič je danes povedal, da je bil v času, ko naj bi bil njegov 30 let mlajši prijatelj 18. decembra lani zaboden s kuhinjskim nožem, na stranišču. Ko je prišel nazaj v kuhinjo, kjer je kuhal zelenjavno juho, naj bi mu ta rekel, naj mu pomaga ven na zrak in to je tudi storil. "Mislil sem, da je pijan," je povedal. Vbodne rane naj ne bi videl, da je prijatelj poškodovan, naj bi mu povedali šele policisti, ki so prišli po njega v stanovanje.

Slovenija Maribor: Sestro zabodla naravnost v srce

Pismo ženi

V zaključni besedi je obsojeni sodnici predal pismo, ki ga je napisal ženi. V njem je zatrdil, da ni storil tega, kar se mu očita, hkrati pa se je poslovil od nje in hčere. "Glede na to, kar ste napisali ženi, tudi sami najverjetneje niste pričakovali oprostilne sodbe," je ob izreku sodbe dejala sodnica Barbara Nerat.

Dejstvo je, da je bil za pokojnega usoden le en vbod z nožem in sodni senat je bil soglasen, da je za tem stal Jurič. Med drugim so na zaseženem nožu našli biološke sledi obtoženega in kri pokojnega.

Po besedah zagovornika to sicer ni nenavadno, saj sta se obtoženi in pokojni prej družila. Med drugim naj bi skupaj zbirala staro železo, pokojni naj bi tudi večkrat prespal v njegovem stanovanju. To sta potrdili tudi sosedi, ki so ju danes zaslišali kot priči.

Sodba še ni pravnomočna. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je sodišče podaljšalo pripor, v katerem se nahaja od tragičnega dogodka. Hkrati ga je oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka, odškodninskih zahtevkov ni bilo vloženih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.