Slovenija
10391 ogledov

Umor v Mariboru: Našel ga je v njuni sobi v mlaki krvi, brez znakov življenja

Nož kri nasilje umor dokaz
1/2
"Stalno ga je provociral, stalno sta se prepirala. Zdelo se mi je, da bo slej ko prej enemu počilo."

V nadaljevanju sojenja Tomiju Kolarju zaradi obtožb za umor brezdomca v zapuščeni stavbi nekdanjih mariborskih zaporov novembra predlani je na sodišču danes pričal njun takratni sostanovalec, prav tako brezdomec. Povedal je, da je prišlo med Kolarjem in žrtvijo večkrat do konfliktov, katerih povod pa je bil zdaj že pokojni Ludvik Pukšič.

Sojenje 39-letnemu Kolarju za umor dve leti starejšega brezdomca se je na mariborskem okrožnem sodišču začelo šele januarja, ko je prestal nekajmesečno psihiatrično zdravljenje. Tožilstvo mu očita, da je 23. novembra 2016 v zapuščenih prostorih poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča večkrat zabodel drugega brezdomca, s katerim sta bivala v istih prostorih, a bila že nekaj časa sprta.

Na prejšnji obravnavni je Kolar povedal, da je bilo njegovo ravnanje posledica večkratnega psihičnega nasilja Pukšiča nad njim in groženj.

Temu je pritrdil tudi Denis Oman, ki je danes kot priča nastopil na sodišču. S Kolarjem, ki se je takrat vsem predstavljal kot Jure, in Pukšičem so skupaj bivali v zapuščenem objektu. Kot je dejal, je Pukšič stalno zbadal obdolženega, zato je med njima večkrat prišlo do prepira, nazadnje po njegovem vedenju dva dneva pred tragičnim dogodkom. Takrat je tudi slišal grožnje s smrtjo.

Nož kri nasilje umor dokaz | Avtor: Profimedia Profimedia

V času, ko se je umor zgodil, je bil Oman na sodišču. Ko se je vrnil v nekdanje zapore, je našel Pukšiča v njuni sobi v mlaki krvi, brez znakov življenja, zato je poklical na pomoč reševalce. Kot je povedal danes na sodišču, je takšen razplet pričakoval. "Ludvik ga je stalno provociral. Stalno sta se prepirala in se mi je zdelo, da bo slej ko prej enemu počilo," je dejal.

V nadaljevanju sojenja naj bi ponovno zaslišali patologinjo in psihiatra ter še nekaj prič.

Kolarjev odvetnik Viktor Osim je že januarja predlagal, da se obtoženemu namesto za umor sodi za uboj, a tožilstvo za zdaj vztraja pri obtožbi, da se je žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora.

Obtoženi je sicer po dejanju pobegnil, policisti pa so ga prijeli še isti dan blizu Ormoža.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar olor
  olor 16:58 21.marec 2018.

  kot rečeno, nič mu ne bo manjkalo, na toplem bo, tri obroke, pod zdravniškim nadzorom, ...

 • NeAnonimni 16:05 21.marec 2018.

  Ojoj, tale maribor je pa kr nasiln..

 • Alojz Kokot 15:48 21.marec 2018.

  in bo imel zagarantirano bivališče in hrano ter ne bo več brezdomec