Ukrepi in sprostitve: Te novosti bodo veljale ta teden!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zbrali smo ukrepe ob epidemiji, ki bodo veljali v tem tednu.
Oglej si celoten članek

Vlada je podaljšala več odlokov, ki urejajo ukrepe v času epidemije covid-19. Glavna sprememba je, da je spremenila merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine z dosedanjih 30 na 20 kvadratnih metrov na osebo. Večje spremembe so tudi na področju gostinstva in turizma, kjer ni več regijskega pristopa, ampak veljajo enaka pravila za vse regije.

ZBIRANJE in GIBANJE LJUDI PO DRŽAVI 

Nočne omejitve gibanja ni več že od 12. aprila. Prav tako je od 23. aprila dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva. Največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja 10 oseb.

Omejitev površin na odprtih tržnicah ter prireditvah na prostem po vsej Sloveniji ostaja 10 kvadratnih metrov na potrošnika oziroma udeleženca. 

UPORABA ZAŠČITNIH MASK

Nošenje mask je še vedno obvezno v zaprtih prostorih, na prostem pa že od minule sobote le takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ni treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre. 

Slovenija Mateja Logar: V teh primerih zaščitne maske ne bodo več obvezne

Foto: Profimedia Šport in maske

KULTURNE in VERSKE PRIREDITVE

Vlada je podaljšala odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom ter odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode ter pri tem spremenila merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine z dosedanjih 30 na 20 kvadratnih metrov na osebo v vseh regijah. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Odprti so arhivi, dovoljeno je izvajanje kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih javnih kulturnih prireditev. Ob tem je obvezno upoštevanje preventivnih ukrepov in higienskih priporočil.

Omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne bo veljala za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti bo obvezno testiranje nastopajočih, izjema bodo le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili. 

Prav tako je dovoljeno izvajanje verskih obredov na zunanjih površinah ob upoštevanju preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije in smiselnem upoštevanju higienskih priporočil. Dovoljeno je tudi izvajanje verouka. Pri tem bo število oseb odvisno od velikosti prostora oziroma površine.

Pri izvajanju verouka ne bo veljala omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora, bo pa obvezno testiranje oseb, ki ga bodo izvajali, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter ob upoštevanju medosebne razdalje.

ŠOLE in FAKULTETE

Na fakultete so se lahko že prejšnji ponedeljek vrnili študenti, a študijski proces poteka in bo tudi v prihodnjem tednu potekal v hibridni obliki, kar pomeni v živo ob upoštevanju priporočil NIJZ in na daljavo. Študenti bodo razdeljeni na manjše skupine, del jih bo obiskoval predavanja v živo, del pa jih bo poslušal preko spleta.

Od začetka maja so odprti tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko še naprej v celoti nadaljevale glasbene šole, kjer je pouk teorije do sedaj potekal na daljavo, individualni pouk inštrumenta pa se je že pred prazniki izvajal v živo. 

Vrtci in osnovne šole so bile odprte že pred prazniki, tako bo tudi v tednu, ki je pred nami. Pouk bo potekal po modelu B, kar pomeni, da se otroci izobražujejo v šoli oz. VI zavodu, pri tem pa veljajo omejitve, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. 

Foto: Profimedia covid-19 slovenija šola

V šolah bodo prav tako še naprej vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol (prilagojen glede na izvajanje mature), dijaki prvih treh letnikov pa se bodo  šolali po modelu C, kar pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali.

TRGOVINE in STORITVE

Brez pogoja testiranja za zaposlene lahko dejavnosti opravljajo:  
- lekarne  
- bencinski servisi  
- bančne storitve 
- geodetske storitve  
- pošta  
- dostavne službe  
- dimnikarske storitve (ob navzočnosti le enega izvajalca v prostoru oz. enega izvajalca in uporabnika male kurilne naprave, prostor pa je mogoče prezračiti) 
- gradbena dela in storitve na prostem brez stika s potrošniki  
- osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih  
- čistilni servisi in čistilnice,  
- servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles  
- druge servisne delavnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,  
- druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Pod pogojem rednega testiranja zaposlenih, potrdila o cepljenju ali prebolelem covidu se lahko opravljajo:  
- trgovinske dejavnosti  
- storitve nepremičninskega posredovanja  
- storitve higienske nege (frizerske, kozmetične dejavnosti in dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura)  
- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve 
- storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),  
- individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja  
- storitve turističnih agencij  
- storitve salonov za nego živali.

GOSTINSTVO in TURIZEM

V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri tem je število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Ob tem je treba zagotavljati tudi 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata.

Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Foto: Saša Despot mestni utrip

JAVNI PROMET

Za voznike avtotaksi prevozov, izvajanja javnih linijskih prevozov, posebnih linijskih prevozov, stalnih izvenlinijskih prevozov in občasnih prevozov potnikov ter za potnike velja obvezna uporaba obrazne zaščitne maske. 

Vozniki se morajo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom, enako velja za spremljevalno osebje v javnem prevozu oseb v železniškem prometu. Testiranje tudi zanje ni potrebno, če so bili cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli. 

Avtošole lahko delujejo pod pogojem tedenskega testiranja tako za izvajalce kot za potrošnike.

ŠPORT in REKREACIJA 

Športna vadba športnikov (treningi) je dovoljena vsem registriranim športnikom ne glede na starosti in kakovost oz. konkurenčnost. 

Treningi so dovoljeni tako v zaprtih prostorih, kot na zunanjih površinah oziroma na prostem. Treningi športnikov so dovoljeni če se izvajajo v t.i. mehurčkih oziroma v zaključenih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe. 

Mehurček se zagotavlja zgolj v prostorih, v katerih poteka trening. V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov v Republiki Sloveniji, ne glede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov. 

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja.

Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba (samostojna ali strokovno vodena) v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev. Športno rekreativna vadba je dovoljena v vseh pojavnih oblikah in za vse starostne skupine.  

Izvajanje športno rekreativne vadbe je dovoljeno na zunanjih površinah oziroma na prostem ter v zaprtih športnih objektih. 

SMUČIŠČA

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. 

GIBANJE med DRŽAVAMI

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo. NIJZ spremlja epidemiološke razmere v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, za katere veljajo različni ukrepi pri vstopu v Slovenijo. Osebe, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, morajo, če ne spadajo med 14 izjem, za deset dni v karanteno.

V karanteno ji ni treba, če ima negativni izvih PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu.

V Slovenijo je brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu na covid-19 že mogoče vstopiti s potrdili o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, pa tudi cepiv Sputnik V in Johnson & Johnson. Za slednji dve cepivi mora od prejema prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, se karantena ne izreče. 

Za izstopne pogoje preverite pogoje, ki jih predpisuje posamezna država.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:10 10. Maj 2021.

    Kdo sploh se spremlja vse te ukrepe. Jih je preveč in prepogosto se spreminjajo. Vse se menja le veliki vodja …

  • 01:01 10. Maj 2021.

    Si nocoj Samska? Veliko lepih deklet čaka, da -- www.Senstos.Com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.