Slovenija
18333 ogledov

Mateja Logar: V teh primerih zaščitne maske ne bodo več obvezne

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Že naslednji teden se bo lahko cepil vsak, ki bo zainteresiran, je napovedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

"Po uvedbi nove aplikacije se bo cepljenje sprostilo, vsak ki bo zainteresiran, se bo lahko cepil. Cepilni centri pravijo, da lahko cepijo dvakrat do trikrat več ljudi, kot jih cepijo sedaj, pomoč je ponudila tudi slovenska vojska. Zdaj se cepi skupina nad 50 let, potem se bodo sprostile vse starostne skupine, ne bo skupin nad 40 ali nad 30. Dodala je še, da je aplikacija v fazi testiranja in da bo, če ne bo zapletov, predstavljena še v tem tednu," je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar. 

Povedala je tudi, kdaj in kje bi lahko ukinili obvezne zaščitne maske. "Po priporočilih svetovnih zdravstvenih organizacij se tisti, ki so cepljeni, na manjših druženjih v zaprtih prostorih lahko družijo brez mask, če so v družbi prav tako cepljenih. Na večjih prireditvah maske ostajajo obvezne, zelo verjetno bodo še nekaj časa ostajale z nami. Ko bo dosežena večja precepljenost, se bomo lahko začeli pogovarjati o tem, da bi se pri manjših druženjih, kjer bodo prisotni samo cepljeni, maske ne bodo obvezne, za zdaj ostajajo priporočila takšna, kot so," je povedala.

"Svetovalna skupina meni, da bi se lahko začele sproščati dodatne prireditve, cepljeni, preboleli ali testirani v omejenem številu, odvisno, ali zunaj, ali zaprti prostori, javna prireditev ali zasebna srečanja. O tem smo se že pogovarjali in podali svoja priporočila," je dejala.

Izredne razmere že več kot leto, vse več jih je na bolnških

"V bolnišnicah hodimo po robu, ne gre le za postelje, gre za zdravstveno osebje, v zadnjem obdobju, ker niso uspeli iti na dopust v pravi obliki, se zaradi obremenitev povečuje število bolniških odsotnosti. Delajo toliko, da si ne morejo odpočiti, tudi če imajo proste dneve, jih lahko pokličemo nazaj, če kdo drug zboli, toliko delajo že več kot eno leto, trpijo družinski odnosi. Vztrajajmo z ukrepi in cepimo se, da omogočimo bolnišnicam prehod na normalen način dela," je povedala Mateja Logar. 

S sosednjimi državami se pogovarjamo, da bi tudi one kot zadostno zaščito priznale že en odmerek cepiva Astrazeneca.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine

"Zaskrbljujoče je, da smo prejšnji teden beležili porast števila novo okuženih, ponovno se je začel povečevati tudi delež pozitivnih na PCR testiranjih. To pomeni, da je virus še vedno med nami. Vzpodbudno je, da smo od 27. aprila dalje ves čas pod 10 tisoč aktivno okuženimi osebami, to je prvič od 20. oktobra. Rada bi se zahvalila vsem, ki razumete, zakaj so ukrepi še vedno potrebni in bodo v naslednjih tednih določena pravila še vedno treba upoštevati," je še komentirala nove podatek o številu okužb .

Glede zamude z uvedbo samotestiranja pa je dejala, da so nacionalni laboratoriji opravili validacijo in dokumentacijo oddali javni agenciji, treba pa je še popraviti predpis, ki mikrobiološko testiranje dovoljuje samo osebam, ki so zaposlene v laboratorijih. Takšna izjema so že hitri testi, zdaj je treba to narediti še za samotestiranje. "Da testi ne bi bili ustrezni, o tem ne vem nič," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • marija93 21:13 03.maj 2021.

    to razumem tako, da boš dobil cepilni list in ga boš kazal povsod kamor boš šel brez maske. A se vam zdi to normalno???

  • Kirka 19:43 03.maj 2021.

    Zaradi njegove gorečnosti sem se pričela spraševati, kaj ima MS od propagande cepiv. Brez vprašanj, brez dvomov, slepo zaupanje le v strokovnjake, ki cepljenje zagovarjajo in blatenje tistih, ki svarijo. To ni značilno za normalnega, radovednega in raziskujočega človeka, takšno ...prikaži več slepo zaupanje brez razmišljanja in empatije je lastno le SDS-ovcem.

  • Borut_Bavarski 17:32 03.maj 2021.

    MS, tudi tvoja starša sta vložila velike napore, da sta te spočela. Poglej, kakšna pokveka si ratal.