Umrl eden najbogatejših Slovencev

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Poslovil se je slovenski podjetnik.
Oglej si celoten članek

Časnik Delo poroča, da je v Argentini umrl 93-letni slovenski podjetnik Herman Zupan

Zupan se je po pisaju spletnega portala Aleteia rodil decembra 1924, a se je po koncu druge svetovne vojne njegova družina umaknila najprej na Koroško, nato v Italijo. 

Poslovno pot začel v svoji garaži

Ko je leta 1948 prišel v Argentino je po poročanju portala začel svojo poslovno pot v garaži nebogatega predela Buenos Airesa. Usmeril se je v kartonsko industrijo in po desetih letih je njegovo podjetje postalo vodilno v branži v Argentini ter celotni Latinski Ameriki. 

2017 Najbogatejše Slovenke in Slovenci: Pri vrhu 29-letnik s prek 100 milijoni

Zupanova poslovna skupina Grupo HZ ima danes 14 tovarn po Srednji in Južni Ameriki in več kot dva tisoč zaposlenih. S 67,2 milijona evrov premoženja se je uvrstil na osmo mesto najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto sestavlja revija Maneger. 

Podpiral slovensko skupnost v Argentini

Spletni portal še poroča, da je ves čas finančno podpiral delovanje slovenske skupnosti v Argentini ter bil eden ključnih ljudi pri utrjevanju poslovnih vezi med Slovenci v Argentini in argentinskem okoljem. 

Pripomogel je tudi k prepoznavnosti Slovenije ob osamosvojitvi. Bil je slovenski častni konzul in prejemnik zlatega reda za zasluge.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 20:17 21. April 2018.

    Dmobranec

  • 20:15 19. April 2018.

    Ce nebi bilo komunisticne diktature, verrjemite. . . bi bile te tovarne tukaj v SLO, pa se kaj drugega tudi

  • 18:31 19. April 2018.

    Gospoda Zupana sem spoznal, ko sem pred leti obiskal Argentino. Skupaj sva obiskala eno njegovih tovarn. Kakšen šok - v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.