Slovenija
41479 ogledov

Umrl eden najbogatejših Slovencev

Svečka Profimedias
Poslovil se je slovenski podjetnik.

Časnik Delo poroča, da je v Argentini umrl 93-letni slovenski podjetnik Herman Zupan

Zupan se je po pisaju spletnega portala Aleteia rodil decembra 1924, a se je po koncu druge svetovne vojne njegova družina umaknila najprej na Koroško, nato v Italijo. 

Poslovno pot začel v svoji garaži

Ko je leta 1948 prišel v Argentino je po poročanju portala začel svojo poslovno pot v garaži nebogatega predela Buenos Airesa. Usmeril se je v kartonsko industrijo in po desetih letih je njegovo podjetje postalo vodilno v branži v Argentini ter celotni Latinski Ameriki. 

Denar 2017 Slovenija Najbogatejše Slovenke in Slovenci: Pri vrhu 29-letnik s prek 100 milijoni

Zupanova poslovna skupina Grupo HZ ima danes 14 tovarn po Srednji in Južni Ameriki in več kot dva tisoč zaposlenih. S 67,2 milijona evrov premoženja se je uvrstil na osmo mesto najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto sestavlja revija Maneger. 

Podpiral slovensko skupnost v Argentini

Spletni portal še poroča, da je ves čas finančno podpiral delovanje slovenske skupnosti v Argentini ter bil eden ključnih ljudi pri utrjevanju poslovnih vezi med Slovenci v Argentini in argentinskem okoljem. 

Pripomogel je tudi k prepoznavnosti Slovenije ob osamosvojitvi. Bil je slovenski častni konzul in prejemnik zlatega reda za zasluge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dragec 20:17 21.april 2018.

    Dmobranec

  • andreja21 20:15 19.april 2018.

    Ce nebi bilo komunisticne diktature, verrjemite. . . bi bile te tovarne tukaj v SLO, pa se kaj drugega tudi

  • mitja44 18:31 19.april 2018.

    Gospoda Zupana sem spoznal, ko sem pred leti obiskal Argentino. Skupaj sva obiskala eno njegovih tovarn. Kakšen šok - v Buenos Airesu tovarna, kjer lastnik zaposluje samo Slovence in vsi komunicirajo v slovenskem jeziku!!! Bil je izjemno spoštovan med Slovenci ...prikaži več v Argentini! Naj počiva v miru