Slovenija
28663 ogledov

Najbogatejše Slovenke in Slovenci: Pri vrhu 29-letnik s prek 100 milijoni

<TZfinancnapriloga>6.11.2007...denar...finance...vrednostni papirji...foto Istock photo
Na vrhu lestvice ostajata Iza in Samo Login, ki sta prva že četrto leto zapored. Največje presenečenje izhaja iz sveta kriptovalut.
Revija Manager, ki jo izdaja medijska hiša Financ, je že enajstič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Na prvem mestu sta še vedno zakonca Iza in Samo Login, do januarja letos 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ga je kupil kitajski United Luck Group Holdings za milijardo dolarjev. Njuno premoženje, 689 milijonov evrov, pa je seštevek njunega dela kupnina in prejetih dividend.

Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, se je z lanskega petega povzpel na drugo mesto s 300 milijoni evrov ocenjenega premoženja.

Za odgovorno urednico Managerja Vito Cajnko Javornik sta letošnje največje presenečenje Damijan Merlak in 28-letni Nejc Kodrič, ustanovitelja in vsak po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp, ki sta se s 122 oziroma 112 milijonov evrov ocenjenega premoženja uvrstila na 6. in 8. mesto. "Na lestvici sta bila že pred tremi leti in se zdaj ponovna vračata. Poleg rasti kriptovalut pa si je po hekerskem vdoru podjetje tudi utrdilo položaj na svetovnem trgu," nam je povedala Vita Cajnko Javornik in dodala, da drugih novinec iz sveta kriptovalut na lestvico ni.

Novinec na lestvici je veterinar Rok Špruk, lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je na 45. mestu z ocenjenim premoženjem 31,5 milijona evrov.

Med 100 najbogatejših se je po šestih letih vrnil Herman Rigelnik (z 21,1 milijona evrov na 96. mestu), nekdanji predsednik uprave in do letos največji med lastniki holdinga ACH, po sedmih letih pa Sonja Gole (s 23 milijonov evrov na 72. mestu), direktorica podjetja Adria Mobil in prav tako do letos solastnica ACH.


Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos preseglo pet milijard evrov: skupna vsota znaša 5.178 milijonov evrov ali 12,5 odstotka več kot lani, 41 odstotkov te vsote zavzema premoženje prvih desetih na lestvici. Več kot petino premoženja vseh 100 najbogatejših letos predstavljajo kupnine za že prodana podjetja.

Prag za vstop na lestvico je prvič presegel 20 milijonov evrov (lani 17,6 milijona evrov).

Premoženje prvih desetih znaša 41 odstotkov.


Komentarjev 12
  • Fla_Vor_Aid 16:37 10.november 2017.

    V naslovu članka se omenja bogastvo nato pa piše le o denarnem premoženju. Tako enačenje oz. dojemanje bogastva me žalosti. Vsi ljudje predvsem pa tisti, ki predajajo vrednote in s tem prebujajo širšo javnost bi morali biti pozorni ker skozi ...prikaži veči njih (nas) se jih usmerja, poudarja in ta nato delujejo na dojemanje sedanjosti in ustvarjanje bodočnosti.

  • Tine123 19:54 09.november 2017.

    Kdor je delal tole lestvico mora biti ali zmanipuliran, zadet, nesposoben, podkupljen itd. če samo onedva z kvazi virtualno foro bitcoin gledaš, pa takoj veš koliko je ura. Nič od nič pa naj bi bil vsak vreden 112 milijonov.? iz ...prikaži več česa, če pa je kripto enako nič, ker sploh ne obstaja. dost mam takih for...