Upokojenci le ne bodo vračali pokojnin

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Upokojencem, ki so delali in hkrati prejemali celotno pokojnino, ne bo treba vračati pokojnin, ki so jih po novem zakonu o pokojninskem zavarovanju prejemali neupravičeno.
Oglej si celoten članek

Novela zakona o matični evidenci zavarovancev, ki je zaenkrat še v usklajevanju, predvideva, da upokojencem, ki so prejemali celotno pokojnino in hkrati tudi delali, ne bo treba vračati pokojnine oziroma jim poplačati polnih prispevkov za socialno varnost. To je od približno stotih upokojencev zahteval zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj status zavarovanca in upokojenca nista združljiva.

Delo ali pokojnina

Takšno izjemo je v nekaterih primerih sicer dopuščal prejšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a tudi ti upokojenci bi se morali do konca letošnjega leta izjasniti, ali bodo še naprej delali ali prejemali pokojnino. To obdobje naj bi novi zakon sicer podaljšal še za dodatno leto, torej bodo lahko vse do konca leta 2015 lahko prejemali pokojnine in hkrati tudi delali.

Tisti upokojenci, ki pa med izjeme ne sodijo, a so vseeno delali, pa bodo morali najkasneje v enem mesecu sporočiti, ali so se odločili za delo ali pokojnine, sicer bodo ob pokojnino in se bodo morali obvezno zavarovati.

Možno tudi le polovično delo

Zakon dopušča tudi delno zaposlenost, tako da upokojenec lahko prejema pokojnino za štiri ure, za preostale štiri pa je vključen v zavarovanje. Ministrstvo ob tem še pojasnjuje, da je pač namen novega pokojninskega zakona, da morajo biti vsi, ki delajo vključeni tudi v obvezno zavarovanje - tudi študenti samostojni podjetniki. Vsem, ki pa so vključeni v obvezno zavarovanje pa pokojnina v tistem času ne pripada. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • mb
    12:08 4. November 2014.

    take bedarije so možne samo v sloveniji oz butalastanu<br />zakaj si človek ne bi smel povečati standarda ? <br />če …

  • 11:49 4. November 2014.

    Zanima me kako imajo to urejeno v Švici, Nemčiji, Avstriji ?<br />Meni se osebno ne zdi tak zakon pravilen, saj …

  • 09:52 4. November 2014.

    Če Kordežu ni potrebno vrniti 2.5 milje neupravičeno pridobljenega denarja, tudi delavnim upokojencem NI potrebno..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.