Slovenija
258 ogledov

Upokojenci le ne bodo vračali pokojnin

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Upokojencem, ki so delali in hkrati prejemali celotno pokojnino, ne bo treba vračati pokojnin, ki so jih po novem zakonu o pokojninskem zavarovanju prejemali neupravičeno.

Novela zakona o matični evidenci zavarovancev, ki je zaenkrat še v usklajevanju, predvideva, da upokojencem, ki so prejemali celotno pokojnino in hkrati tudi delali, ne bo treba vračati pokojnine oziroma jim poplačati polnih prispevkov za socialno varnost. To je od približno stotih upokojencev zahteval zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj status zavarovanca in upokojenca nista združljiva.

Delo ali pokojnina

Takšno izjemo je v nekaterih primerih sicer dopuščal prejšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a tudi ti upokojenci bi se morali do konca letošnjega leta izjasniti, ali bodo še naprej delali ali prejemali pokojnino. To obdobje naj bi novi zakon sicer podaljšal še za dodatno leto, torej bodo lahko vse do konca leta 2015 lahko prejemali pokojnine in hkrati tudi delali.

Tisti upokojenci, ki pa med izjeme ne sodijo, a so vseeno delali, pa bodo morali najkasneje v enem mesecu sporočiti, ali so se odločili za delo ali pokojnine, sicer bodo ob pokojnino in se bodo morali obvezno zavarovati.

Možno tudi le polovično delo

Zakon dopušča tudi delno zaposlenost, tako da upokojenec lahko prejema pokojnino za štiri ure, za preostale štiri pa je vključen v zavarovanje. Ministrstvo ob tem še pojasnjuje, da je pač namen novega pokojninskega zakona, da morajo biti vsi, ki delajo vključeni tudi v obvezno zavarovanje - tudi študenti samostojni podjetniki. Vsem, ki pa so vključeni v obvezno zavarovanje pa pokojnina v tistem času ne pripada. 

Komentarjev 4
  • mb 12:08 04.november 2014.

    take bedarije so možne samo v sloveniji oz butalastanuzakaj si človek ne bi smel povečati standarda ? če upokojenec zraven še nekaj malega dela si s tem poveča standard pa še izkušnje lahko prenaša na druge.ne plače ...prikaži več ne pokojnine niso v povprečju tako visoke, da bi od tega lahko živel dostojno življenje.ta država načrtno sili ljudi v revščino, posledično v delo na črno , utaje davkov in kriminal.butalastan v glavnem

  • mirko 11:49 04.november 2014.

    Zanima me kako imajo to urejeno v Švici, Nemčiji, Avstriji ?Meni se osebno ne zdi tak zakon pravilen, saj s tem država upokojence pasivizira po načelu : sedi tukaj in miruj do smrti. Ne vem zakaj bi nekdo ne ...prikaži več smel delat, če mu zdravje služi, saj s tem dviguje BDP v državi. Mogoče malo vplivajo na trg dela in večjo brezposelnost mladih ljudi. Meni se pa le zdi, da je problem v tem, ker država vidi, da od upokojenskega zaslužka premalo dobi denarja v državno malho za svojo javno upravo.

  • kapibara 09:52 04.november 2014.

    Če Kordežu ni potrebno vrniti 2.5 milje neupravičeno pridobljenega denarja, tudi delavnim upokojencem NI potrebno..