Utaj je desetkrat več kot kriminala

Foto: Saša Despot <slovenija> 09.06.09 Andrej Flajs, novinarska konferenca Statisticnega ura
Statistika. Sive ekonomije za 2,9 milijarde.
Oglej si celoten članek

"Obseg sive ekonomije se ne spreminja bistveno in je ves čas okrog desetih odstotkov BDP," je dejala direktorica statističnega urada Irena Križman. "Določene akademske ocene pokažejo dvakrat višjo stopnjo, a naši podatki so mednarodno primerljivi," je poudarila Križmanova. Na Nizozemskem, Danskem in Švedskem je je med dvema in tremi odstotki, v Italiji, na Poljskem in Slovaškem pa med 15 in 18 odstotki.

Malo od malih fušarjev

Za okrog 50 milijonov evrov je namenoma neregistriranih dejavnosti, to so oddajanje sob v turizmu, prevozi s taksijem, inštrukcije, alternativne zdravilske dejavnosti, varstvo otrok in gospodinjske storitve na domu. "Če bi te dejavnosti obdavčili, je vprašanje, ali bi še obstajale," meni Andrej Flajs. Za primerjavo: vrednost nezakonitih dejavnosti je ocenjena na 129 milijonov evrov.

Bistveno več, za okrog 1,3 milijarde pa je bilo namernega napačnega poročanja, na primer za delo brez računov, kar je posebno pogosto v podjetjih z do tremi zaposlenimi. Zaključni računi, ki jih ti podjetniki oddajajo državi, kažejo, da zaslužijo manj kot njihovi zaposleni.

Večina utajuje prostovoljno

Po Flajsovi oceni je neprostovoljnih le 20 odstotkov utaj DDV. To so primeri, ko vam gostinec izda račun in vam DDV zaračuna, nato pa račun izbriše in davka ne plača državi. Za te utaje začnejo v ponedeljek veljati izjemno visoke globe. Ogromna večina, 80 odstotkov pa je po njegovih besedah prostovoljnih utaj, ko se potrošnik s ponudnikom dogovori, da bo delo opravil brez računa, in v zameno dobi popust.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:08 28. Junij 2013.

    Aja še tole, priznanje krivde je namenjeno temu da s priznanjem skrajšaš postopek in predvem stroške ki jih ima država, …

  • 09:04 28. Junij 2013.

    Vedno polnih riti gospoda z od države zajamčenim dohodkom se ne zavedajo, da samo še DROBNA siva ekonomija, preprečuje da …

  • 08:48 28. Junij 2013.

    Največjo pomoč velikim utajevalcem je nudil Simić Ivan. Povsod je bil zraven od Popoviča, Jankoviča, Zavrla, poleg tega pa tudi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.