Slovenija
29 ogledov

Utaj je desetkrat več kot kriminala

<slovenija> 09.06.09 Andrej Flajs, novinarska konferenca Statisticnega ura Saša Despot
Statistika. Sive ekonomije za 2,9 milijarde.

"Obseg sive ekonomije se ne spreminja bistveno in je ves čas okrog desetih odstotkov BDP," je dejala direktorica statističnega urada Irena Križman. "Določene akademske ocene pokažejo dvakrat višjo stopnjo, a naši podatki so mednarodno primerljivi," je poudarila Križmanova. Na Nizozemskem, Danskem in Švedskem je je med dvema in tremi odstotki, v Italiji, na Poljskem in Slovaškem pa med 15 in 18 odstotki.

Malo od malih fušarjev

Za okrog 50 milijonov evrov je namenoma neregistriranih dejavnosti, to so oddajanje sob v turizmu, prevozi s taksijem, inštrukcije, alternativne zdravilske dejavnosti, varstvo otrok in gospodinjske storitve na domu. "Če bi te dejavnosti obdavčili, je vprašanje, ali bi še obstajale," meni Andrej Flajs. Za primerjavo: vrednost nezakonitih dejavnosti je ocenjena na 129 milijonov evrov.

Bistveno več, za okrog 1,3 milijarde pa je bilo namernega napačnega poročanja, na primer za delo brez računov, kar je posebno pogosto v podjetjih z do tremi zaposlenimi. Zaključni računi, ki jih ti podjetniki oddajajo državi, kažejo, da zaslužijo manj kot njihovi zaposleni.

Večina utajuje prostovoljno

Po Flajsovi oceni je neprostovoljnih le 20 odstotkov utaj DDV. To so primeri, ko vam gostinec izda račun in vam DDV zaračuna, nato pa račun izbriše in davka ne plača državi. Za te utaje začnejo v ponedeljek veljati izjemno visoke globe. Ogromna večina, 80 odstotkov pa je po njegovih besedah prostovoljnih utaj, ko se potrošnik s ponudnikom dogovori, da bo delo opravil brez računa, in v zameno dobi popust.

 

Komentarjev 7
  • allstarr111 09:08 28.junij 2013.

    Aja še tole, priznanje krivde je namenjeno temu da s priznanjem skrajšaš postopek in predvem stroške ki jih ima država, in posledica priznanja je znižana kazen, ampak te prevne dobrote naj bi bili deležni samo obdolženci ki do preve obravnave ...prikaži več priznajo krivdo, ko enkrat steče glavna obravnava pa obtoženi ni pripomogel k skrajšanju postopka in zniževanju stroška, zato tak ne more biti deležen te pravne dobrote, ampak kot da naši sodniki ne vedo kaj je zakon ????

  • allstarr111 09:04 28.junij 2013.

    Vedno polnih riti gospoda z od države zajamčenim dohodkom se ne zavedajo, da samo še DROBNA siva ekonomija, preprečuje da narod zblazni in da postanemo druga sirija, tučija ipd. zgleda bodo to dojeli šele ko bodo začele švigat opeke mimo ...prikaži večo glav, naj se prvo lotijo velikih utajevalcev in to uspešno, pa ljudi ki ukradejo in na zadnji obravnavi priznajo krajo 25 milijonov evrov državnega denarja, na koncu pa dobijo peto pogojne in 25.000 evrov kazni, kdor pa spuli pašteto v štacuni pa 6 mescev zapora ?????

  • Žvižgač 08:48 28.junij 2013.

    Največjo pomoč velikim utajevalcem je nudil Simić Ivan. Povsod je bil zraven od Popoviča, Jankoviča, Zavrla, poleg tega pa tudi močno dvomim v njegovo poslovanje. Ve se, da njega v tej državi ne more nihče pregledati oziroma sploh izdati naloga ...prikaži več za pregled.Ko bi tovrstno kleptomanijo ustavili bi v Slovenniji ostalo veliko denarja. Simić je sam kot direktor DURS fiktivno prenesel svojo družbo na Ciper, ko se je naveličal biti direktor in pokril v celoti svoje interese je isto družbo prenesel v Slovenijo. Očitno fiktivni posel, za katerega bi rad videl kako so se obračunale dajatve na kapitalske dobičke. Takih prašičev je kar nekaj v državi, ta je med boljše rejenimi.