V Kamniku za 14 dni zapirajo šolo

Foto: Profimedia Učilnica
Prisotnost koronavirusa potrjena pri eni od učiteljic na eni od osnovnih šol v Kamniku.
Oglej si celoten članek

To informacijo so potrdili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Šolo Frana Albrehta bodo zaprli za 14 dni. 

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je pojasnil, da gre za ukrep, ki ga bodo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo, uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko. "Čeprav obstaja majhna možnost za prenos virusa, je bila s soglasjem stroke in lokalnih oblasti sprejeta odločitev o zaprtju šole in napotitvi učenk in učencev v samoizolacijo. Civilna zaščita osnovno šolo že evakuira - prosim, sledite njihovim navodilom," je v objavi zapisal Pikalo. 

"Pozivam vse, da omejijo stik otrok s starejšimi, ki spadajo v rizično skupino - z dedki in babicami," je še zapisal Pikalo. "Zavedamo se, da takšni ukrepi morda na prvi pogled delujejo brezsrčno, vendar se moramo zavedati dejstev, zaupati znanosti in stroki ter se držati vseh ukrepov in priporočil, ki jih svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ ter bodo omejila širitev koronavirusa. Predvsem pa: brez panike," je še dodal.

Dežurna epidemiologionja je po poročanju Dnevnika na terenu in podaja navodila, evakuacija šole že poteka. Okužena učiteljica je bila po poročanju RTV Slovenija v stiku s štirimi oddelki. 

Starši so bili o dogajanju obveščeni prek easistenta. Šola bo tako od 12. ure danes 14 dni zaprt. "V šoli ne bo pouka, podaljšanega bivanja, jutranjega varstva in drugih aktivnosti. Začenjamo evakuacijo šole, otroci bodo v našem spremstvu počakali zunaj," so jim sporočili. Učence od 1. do 5. razreda morajo starši takoj prevzeti pred šolo. Učence višjih razredov, ki so na športnem dnevu, bodo starši prevzeli pri Stolu Kamnik.  

Vse okoliščine primera bodo pojasnili na tiskovni konferenci na Uradu vlade za komuniciranje (UKOM) ob 12. uri.

Prve primere so potrdili tudi na Notranjskem, kjer je v karanteni vzgojiteljica, ki se nam je oglasila. 

Okužena sta tudi zdravnik iz murskosoboške bolnišnice in njegova žena, ki je prav tako zdravstvena delavka v tej bolnišnici. 

Na novinarski konferenci bodo več informacij podali državna sekretarka MIZŠ Martina Vuk ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter ministrstva za zdravje. Podali bodo tudi informacije o nadaljnjem ukrepanju na šoli. Dežurna epidemiologinja pa na tej šoli že deli navodila staršem in ravnatelju, obvešča pa tudi kamniškega župana, so zatrdili na MIZŠ. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.