V petek bi dopolnila 27 let

Foto: Žurnal24 "Vojakinja se je v torek poškodovala s strelnim orožjem in kljub hitri medicinsk

Your browser doesn’t support HTML5 video

Na ministrstvu za obrambo žalujemo, pravi ministrica Jelušičeva ob torkovi smrti slovenske vojakinje, ki je storila samomor med misijo na Kosovu. Ustrelila se je med pogovorom s podčastnikom.
Oglej si celoten članek

Vojakinja je bila doma iz okolice Poljskave, v petek bi dopolnila 27 let. Njen oče je za oddajo Svet dejal, da še med zadnjim telefonskim pogovorom z domačimi ni kazala nobenih znakov duševne stiske.

Število samomorov v Slovenski vojski je kljub zadnjemu dogodku še vedno "bistveno manjše od števila samomorov v primerljivi populaciji slovenske družbe, pravi Jelušičeva. Tudi v vojski pa so ljudje in tudi tam prihaja do osebnih, čisto človeških odločitev," dodaja.

Na ministrstvu za obrambo žalujemo, je v zvezi s samomorom dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Ministrica poudarja, da žalujejo za mladim človekom, za katerega so se v preteklih letih najprej borili, da so ga dobili, nato pa vanj investirali tudi veliko znanja in izkušenj. Po njenem ne bi bilo korektno, da bi vnaprej določali razloge za samomor. Teh je lahko več in zelo težko je na hitro določiti ključnega, je opozorila. Preiskava bo po njenih besedah morebiti dala nekaj odgovorov na to vprašanje in pomagala, da se takšni dogodki ne bi več ponovili.

Maša zadušnica in žalna knjiga
Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je danes potrdil, da je slovenska vojakinja, ki je v torek v bazi v Peči na Kosovu umrla zaradi poškodbe s strelnim orožjem, naredila samomor. Naredila ga je izven nastanitvenih objektov v vojaški bazi Villagio Italia v Peči na Kosovu. V bazi so se že v torek od pokojne vojakinje poslovili z mašo zadušnico, ki jo je vodil slovenski vojaški kaplan. Prav tako so v bazi odprli žalno knjigo.

Kratek komentar načelnice oddelka za psihološko dejavnost na poveljstvu sil Romane Rupar si lahko preberete TUKAJ.

"Vojakinja se je v torek poškodovala s strelnim orožjem in kljub hitri medicinski pomoči umrla," je dejal Korez. V torek so imeli vojaki načrtovano usposabljanje v bazi, zaradi česar so vojaki iz skladišč organizirano vzeli osebno oborožitev. Ker vojakinje ni bilo na usposabljanje, so jo začeli iskati.

Pred tragičnim dogodkom vojakinja pomoči ni iskala.
Romana Rupar

Ker vojakinje ni bilo na usposabljanje, so jo začeli iskati. Našel jo je podčastnik. Sedela je na klopi, zato je prisedel in jo vprašal, zakaj je ni bilo na vaji ter kako ji lahko pomaga. Obenem jo je pozval, naj mu izroči orožje. V tistem trenutku je vojakinja avtomatsko puško F2000 usmerila vase in sprožila.

Podčastniku, ki je bil priča samomoru, so ponudili takojšnjo pomoč psihologa, a jo je odklonil. Psihologi pomagajo tudi drugim vojakom, ki jih je prizadel tragični dogodek. 

 

Psihološke pomoči ni iskala
Pred odhodom na svojo prvo misijo v tujini je vojakinja, doma s Štajerskega, ki se je vojski pridružila spomladi lani, opravila tudi psihološke priprave. Na Morsu so še povedali, da vojakinja pred dogodkom ni iskala psihološke pomoči. Sicer je bila samska, pred kratkim pa se je vrnila z dopusta v Sloveniji.

V bazi so se že v torek od pokojne vojakinje poslovili z mašo zadušnico, ki jo je vodil slovenski vojaški kaplan. Prav tako so v bazi odprli žalno knjigo. Njene posmrtne ostanke naj bi v Slovenijo s helikopterjem pripeljali danes.

Številna sožalja
"Žalujemo za vsakim mladim življenjem kjerkoli in v kakršnihkoli okoliščinah. Tudi naša Urška bo za vselej ostala sestavni del naše zgodbe, naše zgodbe na Kosovu in seveda tudi našega velikega spoštovanja do vsakogar, ki je pripadnik ali pripadnica slovenske vojske," je dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Predsednik Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk je obžaloval smrt slovenske vojakinje in je njeni družini že izrekel sožalje. Od vojske v najkrajšem možnem času pričakuje poročilo o preiskavi dogodka.

Žalno brzojavko je svojcem poslal tudi premier Borut Pahor.

V Slovenski vojski in na ministrstvu za obrambo obžalujejo smrt svoje pripadnice, svojcem preminule vojakinje so prav tako izrekli sožalje. Obžalovanje zaradi dogodka so izrazili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.