V skladiščih po Sloveniji ostaja cepivo AZ: Ljudje bi se cepili, a se ne morejo

Foto: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor
V skladišču NIJZ nerazdeljenih 16.600 odmerkov. Tudi v ZD Velenje ne vedo, kam z njim.
Oglej si celoten članek

Dnevnik poroča, da je v ZD Velenje "obtičalo" 700 odmerkov cepiva AstraZeneca. "Samo kroničnih bolnikov, ki se želijo cepiti, je pri nas 600, a je bilo doslej cepljenje omejeno na starejše od 60 let," je za časnik povedal direktor Janko Šteharnik. Poleg tega naj mlajših od 60 let s tem cepivom ne bi cepili, starejši, ki še niso bili cepljeni, pa to cepivo večkrat zavrnejo. 

Zdravje Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela novo odločitev glede AstraZenece

ZD je odmerke, ki jim ostajajo, ponudil drugim zdravstvenim zavodom, a ga po besedah Šteharnika nihče ni hotel. Med njihovimi pacienti je veliko takih, ki so stari med 50 in 60 let ter imajo zaradi kroničnih bolezni povečano verjetnost za težek potek bolezni, a jih ne morejo cepiti, saj trenutno v Sloveniji velja, da se cepi starejše od 60 let. 

Vlada že večkrat spremenila strategijo cepljenja

Strategijo cepljenja je vlada že večkrat spremenila, prav tako so se večkrat spremenila priporočila, koga naj se cepi z cepivom AstraZenece. Posvetovalna skupina za cepljenje je po zadnjem poročilu EME o varnosti cepiva ocenila, da je cepljenje z AstraZeneco primerno za vse osebe, starejše od 18 let, brez omejitev. 

Slovenija Uvedli bi prostovoljno samotestiranje tudi izven šol

Mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, ki je tudi član posvetovalne skupine, je povedal, da je EMA pregledala dokumentacijo in ni našla razloga, da bi zamenjevali cepljenje s cepivom AstraZeneca na določeno populacijo. 

Foto: Epa Cepljenje proti covid-19

Po strategiji cepljenja še naprej ostaja prioriteta prebivalstvo, starejše od 60 let, a Ihan je za POP TV opozoril, da je akcija s presojanjem cepiva AstraZeneca precej zaustavila cepljenje. V centralnem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva. 

Ihan: Cepivo je treba ponuditi tistim, ki se želijo cepiti

"Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo," je za televizijo poudaril Ihan. 

Covid-19 "Prejšnji teden je umrl 42-letni bolnik brez pridruženih bolezni"

V tem in prihodnjem četrtletju se bo dobava cepiv povečala, predvsem Pfizerja, je za POP TV zagotovil nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin, prihaja pa tudi cepivo Janssena.

Po napovedih Kacina bo do konca četrtletja na voljo 250.000 odmerkov cepiva Janssen, tudi mesečna dobava cepiva podjetij Pfizer in BioNTech pa naj bi se v začetku poletja dvignila na praktično 300.000 na mesec. Po njegovih besedah naj bi bili tako do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:39 13. April 2021.

    Množično odpovedovanje cepljenja: Tudi polovica jih zavrne AVTOR STA 13. APRIL 2021, OB 14:24

  • 13:13 13. April 2021.

    Nehajte zavajati narod, napišite kaj pozitivnega,nismo krivi za nesrečo z STA ,denar boste nekoč dobili

  • 09:47 13. April 2021.

    To je najbrž že peta ali šesta različna pametna odločitev neke strokovne komisije o AZ. Pomeni, da skupina ne ve …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.