Slovenija
6338 ogledov

V skladiščih po Sloveniji ostaja cepivo AZ: Ljudje bi se cepili, a se ne morejo

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor UKC Maribor
V skladišču NIJZ nerazdeljenih 16.600 odmerkov. Tudi v ZD Velenje ne vedo, kam z njim.

Dnevnik poroča, da je v ZD Velenje "obtičalo" 700 odmerkov cepiva AstraZeneca. "Samo kroničnih bolnikov, ki se želijo cepiti, je pri nas 600, a je bilo doslej cepljenje omejeno na starejše od 60 let," je za časnik povedal direktor Janko Šteharnik. Poleg tega naj mlajših od 60 let s tem cepivom ne bi cepili, starejši, ki še niso bili cepljeni, pa to cepivo večkrat zavrnejo. 

Cepivo AstraZeneca Zdravje Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela novo odločitev glede AstraZenece

ZD je odmerke, ki jim ostajajo, ponudil drugim zdravstvenim zavodom, a ga po besedah Šteharnika nihče ni hotel. Med njihovimi pacienti je veliko takih, ki so stari med 50 in 60 let ter imajo zaradi kroničnih bolezni povečano verjetnost za težek potek bolezni, a jih ne morejo cepiti, saj trenutno v Sloveniji velja, da se cepi starejše od 60 let. 

Vlada že večkrat spremenila strategijo cepljenja

Strategijo cepljenja je vlada že večkrat spremenila, prav tako so se večkrat spremenila priporočila, koga naj se cepi z cepivom AstraZenece. Posvetovalna skupina za cepljenje je po zadnjem poročilu EME o varnosti cepiva ocenila, da je cepljenje z AstraZeneco primerno za vse osebe, starejše od 18 let, brez omejitev. 

Janez Poklukar, minister za zdravje Slovenija Uvedli bi prostovoljno samotestiranje tudi izven šol

Mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, ki je tudi član posvetovalne skupine, je povedal, da je EMA pregledala dokumentacijo in ni našla razloga, da bi zamenjevali cepljenje s cepivom AstraZeneca na določeno populacijo. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Po strategiji cepljenja še naprej ostaja prioriteta prebivalstvo, starejše od 60 let, a Ihan je za POP TV opozoril, da je akcija s presojanjem cepiva AstraZeneca precej zaustavila cepljenje. V centralnem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva. 

Ihan: Cepivo je treba ponuditi tistim, ki se želijo cepiti

"Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo," je za televizijo poudaril Ihan. 

Tomaž Vovko, zdravnik infektolog, Infekcijska klinika Covid-19 Slovenija "Prejšnji teden je umrl 42-letni bolnik brez pridruženih bolezni"

V tem in prihodnjem četrtletju se bo dobava cepiv povečala, predvsem Pfizerja, je za POP TV zagotovil nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin, prihaja pa tudi cepivo Janssena.

Po napovedih Kacina bo do konca četrtletja na voljo 250.000 odmerkov cepiva Janssen, tudi mesečna dobava cepiva podjetij Pfizer in BioNTech pa naj bi se v začetku poletja dvignila na praktično 300.000 na mesec. Po njegovih besedah naj bi bili tako do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • la 15:39 13.april 2021.

    Množično odpovedovanje cepljenja: Tudi polovica jih zavrne AVTOR STA 13. APRIL 2021, OB 14:24

  • Baraba1952 13:13 13.april 2021.

    Nehajte zavajati narod, napišite kaj pozitivnega,nismo krivi za nesrečo z STA ,denar boste nekoč dobili

  • Friderik1950 09:47 13.april 2021.

    To je najbrž že peta ali šesta različna pametna odločitev neke strokovne komisije o AZ. Pomeni, da skupina ne ve nič, čisto nič od nič. Odloča se na podlagi števila nabav oziroma ostanka cepiva in na podlagi denarno politično strokovnih ...prikaži več ocen Evropskih institucij pri tem pa popolnoma ignorira odločenost prebivalstva. Beda od bede strokovno politično denarne skupine. Beda od bede. Profesor Ihan, pa me je tokrat žal negativno presenetil.