Slovenija
21486 ogledov

Prihaja nov interventni zakon, to bodo ključni poudarki

postopno odpiranje Anže Petkovšek Postopno odpiranje muzejev, knjižnic, trgovin z obutvijo in ostalih storitev po Ljubljani v času koronevirusa.
Vlada naj bi predloge obravnavala še ta mesec.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je danes predstavil nove ukrepe, ki so namenjeni predvsem gostincem, turizmu in organizatorjem dogodkov. Kot je povedal, v tem trenutku njegovi sodelavci zaključujejo s pripravo interventnega zakona, za katerega pričakujejo, da ga bo vlada obravnavala do konca meseca. Sledi še potrditev v državnem zboru.

Kaj predvideva nov interventni zakon? 

  • Pomoč organizatorjem dogodkov. Država bo poskrbela, da bodo lahko organizatorji dogodkov začeli s pripravo dogodkov v naslednji polovici leta. Če bo epidemiološka slika slabša, bo vlada povrnila 80 odstotkov stroškov, ki bodo nastali, če izvedba dogodka ne bo možna, ali če bo udeležencev zaradi ukrepov bistveno manj.
  • Enkratna pomoč za zagon poslovanja. Kot je povedal Zajc, za podjetja in samostojne podjetnike s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov nad 10 odstotkov, predlagajo enkratno pomoč za zagon poslovanja. 
  • Subvencioniranje dodatka za regres. Velja za turizem in gostinstvo.
  • Koriščenje turističnih bonov. Vsi, ki so dejavnost vmes zaprli, ali pa so svoje obrate na novo postavili, so odslej prav tako upravičeni, da se pri njih koristi turistične bone.
  • Podaljšanje nekaterih ukrepov. Univerzalni temeljni dohodek bi samozaposleni prejemali tudi v drugi polovici leta. Prav tako bodo predlagali podaljšanje ukrepa delnega povračila fiksnih stroškov.
  • Višji univerzalni temeljni dohodek za bolj prizadete podjetnike. Za tiste, ki so glede na 2019 utrpeli večjo škodo, bodo predlagali višji mesečni dohodek. Tistim, ki so utrpeli upad med 50-70 odstotki, bi krili 1200 evrov mesečno, tistim, ki so utrpeli padec, večji od 70 odstotkov, pa 1500 evrov mesečno.

"Naše ministrstvo si že ves čas epidemije prizadeva, da zastopa vse branže v gospodarstvu in vsa podjetja, ne glede na velikost," je zatrdil Zajc in s tem zavrnil očitke, da so pozabili na gostince in turizem. Opozoril je, da vlado sestavlja 16 ministrov, ne le gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ter da je kriza predvsem zdravstvena, šele nato gospodarska. 

Interventni zakon pa so po besedah državnega sekretarja pripravili zato, da ublažijo posledice drugega in tretjega vala epidemije. Večina denarja za te ukrepe bo zagotovljenih iz evropskih sredstev, je zatrdil.

O odprtju teras in vrtov gostinskih lokalov bi sicer vlada lahko odločala že ta teden, če bomo izpolnjevali pogoje za prehod v oranžno fazo. Nastanitveni obrati pa se po vladnem semaforju sproščajo šele v rumeni fazi.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • mph 17:30 12.april 2021.

    Počakajmo še malo, da se vidi kaj bodo poskusili podtakniti tokrat zraven.