So za bolnike uporabljali manj primerne ventilatorje?

Foto: UKC Ljubljana Koronavirus - UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana Koronavirus - UKC Ljubljana
Nova dejstva afere z opremo.
Oglej si celoten članek

TV Slovenija po razkritjih v oddaji Tarča glede nakupa medicinskih ventilatorjev podjetja Geneplanet preverja, ali jih v bolnišnicah uporabljajo tudi za bolnike s covidom-19. Kot ugotavljajo, jih ne.

Medicinskih ventilatorjev, ki so po mnenju stroke najmanj primerni, v celjski in ljubljanski bolnišnici do zdaj niso imeli. Minister Zdravko Počivalšek je v sinočnji Tarči sicer še enkrat zatrdil, da so medicinski ventilatorji, ki jih je kupil Zavod RS za blagovne rezerve, ustrezni, in dodal: "Te respiratorje sta kupila UKC Ljubljana pred zavodom za blagovne rezerve in bolnišnica Celje."

Kot poroča TV Slovenija, to ne drži. Dokler jih Zavod RS za blagovne rezerve ni dostavil v celjsko bolnišnico in v klinični center v Ljubljani, medicinskih ventilatorjev siriusmed R30 v omenjenih bolnišnicah niso imeli.

A ne v celjski ne v ljubljanski bolnišnici omenjenih ventilatorjev niso uporabili za zdravljenje pacientov s covid-19. V celjski bolnišnici so imeli paciente, ki so potrebovali mehansko predihavanje, v ljubljanski pa so omenjeni aparati še v skladišču, pripravljeni so za uporabo.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija so pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Tudi tam so še v kleti; so pa v tej bolnišnici skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za covid-19, ampak celo nevarni.

Naročenih 220 kosov Stroka negativno ocenila ventilatorje Geneplanet

dezurni@zurnal4.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 09:48 2. Maj 2020.

    Lahko smo srečni, da vlada za predihavanje ni kupila balončkov. Vdih...izdihhhh.... Nabavna cena 50 €, kupljeno v Sloveniji za 5 …

  • 09:13 2. Maj 2020.

    Ko bo potreboval Počivalšek prevoz ga dajte v GOLFA.

  • 08:33 2. Maj 2020.

    Na koncu , se mi Janša še smili , s samimi kreteni se je obdal. Najhujše je pa to , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.