Proti Janši glasovali tudi v največjih trdnjavah SDS

Foto: zajem zaslona
Foto: zajem zaslona
Med volilnimi okraji, ki so večinsko glasovali za, je tudi Grosuplje, kjer se stranka SDS običajno dobro odreže.
Oglej si celoten članek

Večina volivcev in volivk, ki so se včeraj odpravili na volišča, je na referendumih glasovalo za zakone o dolgotrajni oskrbi, RTV Slovenija in vladi. Prevladujejo tako volilni okraji, ki so vladne zakone podprli.

Zanimivo pa je, da v volilnem okraju Grosuplje, ki velja za eno od trdnjav SDS, volivci v večini niso glasovali proti zakonu o dolgotrajni oskrbi in zakonu o RTV Slovenija. Za zakon o dolgotrajni oskrbi je v Grosupljem za glasovalo 52,88 odstotka volilnih upravičencev, ki so oddali svoj glas, za zakon o RTV Slovenija pa 53,51 %. V primeru zakona o vladi je proti glasovalo 52,90 % volivcev. 

Proti zakonu o RTV Slovenija je bila večina v devetih okrajih, in sicer Ormož, Ptuj 1, Ptuj 3, Šmarje pri Jelšah, Mozirje, Novo mesto 1, Ivančna Gorica, Ribnica – Dobrepolje ter Škofja Loka 2. Med njimi so zakon najbolj odločno zavrnili v volilnem okraju Ribnica – Dobrepolje (59,63 %). 

Proti zakonu o dolgotrajni oskrbi je bila večina v dvanajstih volilnih okrajih: Ajdovščina, Škofja Loka 2, Mozirje, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Ptuj 1, Ptuj 3, Ormož, Novo mesto 1, Ivančna Gorica ter Ribnica – Dobrepolje. Tudi v tem primeru je bil odstotek tistih, ki so bili proti, najvišji v Ribnici – Dobrepolje (58,82 %). 

V občutno več volilnih okrajih so se proti izrekli, ko je šlo za vprašanje zakona o vladi. Razlika je bila v tem primeru najmanjša, saj je za glasovalo 56,65 odstotka volivcev, proti pa 43,35 odstotka. Večinsko proti so bili v volilnih okrajih Lendava, Ormož, Lenart, Ptuj 1, Ptuj 3, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Novo mesto 1, Trebnje, Ivančna Gorica, Grosuplje, Ribnica – Dobrepolje, Ajdovščina, Tolmin, Škofja Loka 1, Škofja Loka 2, Kranj 3, Mozirje in Velenje 2. Kot že v primeru prej omenjenih zakonov je tudi v tem primeru najvišji odstotek tistih, ki so bili proti, bil zabeležen v volilnem okraju Ribnica – Dobrepolje (63,36 %). 

Volilna udeležba na referendumu je bila 42,09 %. V primeru glasovanja o zakonu o RTV Slovenija je za glasovalo 62,80 % volivcev, proti 37,20 %, v primeru glasovanja o zakonu dolgotrajni oskrbi pa je bilo 62,23 % volivcev za, 37,78 % pa proti. 

Referendumi so padli, odprto pa ostaja vprašanje, kaj sledi zdaj. Kljub temu da referendumi, s katerimi je SDS poskušala preprečiti uveljavitev treh zakonov, niso uspeli, to še ne pomeni, da zakoni že veljajo. Več o tem lahko preberete v članku Referendumi so padli, kaj bo zdaj z RTV in vlado

Na rezultat referenduma so se že odzvali tako predlagatelji referenduma kot koalicijske stranke.

Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije je včeraj pozno zvečer komentiral poraz na referendumih in okrcal Janeza Janšo. Ta mu ni ostal dolžan.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 16:54 28. November 2022.

    Ljubljeni vodja se je skril na tuje, ker je dobro vedel, kako se bo referendum končal. Doma je pustil verne …

  • 15:42 28. November 2022.

    JJ KING KONG

  • 14:01 28. November 2022.

    območje Ribnica – Dobrepolje so Tankotovi upognjenci, njihov nekdanji župan v treh mandatih ni naredil za občino nič, letos si …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.