Bencin in dizel, minister Matjaž Han se je opravičil

Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je napovedal, da bodo cene derivatov znane danes popoldne, predvidoma okoli 17. ure. Na terenu so tržni inšpektorji, ki preverjajo morebitna zavajanja potrošnikov.
Oglej si celoten članek

Trgovci z naftnimi derivati po vsej Sloveniji zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih, saj se jutri obetajo občutnejše podražitve bencina in dizelskega goriva ob prehodu na novo ureditev regulacije cen. Goriva občasno tudi zmanjkuje, pred bencinskimi črpalkami nastajajo vrste vozil.

Na razmere v zvezi s ponudbo naftnih derivator pred jutrišnjim začetkom veljavnosti uredbe se bo odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Njegovo izjavo lahko spremljate tu: https://www.youtube.com/watch?v=JPUB7hk-BRI

Čez vikend je v nekaterih bencinskih črpalkah po Sloveniji prihajalo do občasnega pomanjkanja goriv, razlog so tudi tranzitno bolj obremenjeni dnevi. ''Tudi danes se to dogaja, po prvih podatkih s strani distributerjev naj bi se v zadnjih nekaj dneh prodaja goriv povečala za več kot dvakrat v zadnjih nekaj dneh,'' je uvodoma pojasnil Han, ki pomirja, da gre po zagotovilih distributerjev samo za kratkotrajna pomanjkanja. Z njimi se bodo pristojni na ministrstvu pogovorili še danes.

Han: Blagovne rezerve so polne nafte

Zalog naftnih derivatov v Sloveniji ne primanjkuje, gneča pred napovedjo sprememb cen pa je po ministrovih besedah običajen pojav. ''Ni skrbi, da bi goriva zmanjkalo. To so zagotovili tudi distributerji in pristojna ministrstva. Gre za komercialna kratkoročna posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji v okviru svojega poslovnega delovanja,'' je dejal Han.

Država ima rezerve goriv za hude motnje na trgu, ki se v teh dneh ne dogajajo in se v razmerah cenovnega uravnavanja ne uporabljajo. ''Gre za logističen problem,'' je pojasnil Han.

Spoštovanje zakonodaje danes preverjajo tržni inšpektorji, ki pregledujejo spoštovanje reguliranih cen, preverjajo prodajo iz zalog in ali morebitno zavajanje potrošnikov. Po besedah Hana bo poročilo znano še danes.

Han se je zahvalil prodajalkam in prodajalcem, ki so se soočali s pritožbami strank. "Zaradi politike in distributerjev so slišali, ne po svoji krivdi, marsikatero krepko na svoj račun," je povedal.

Država bo izven avtocest regulirala drobno prodajno ceno vsakih 14 dni

Na avtocestah in hitrih cestah se torej z jutrišnjim dnem sprošča določitev cen. Te bodo distributerji in trgovci oblikovali na podlagi tržnih razmer. Han pričakuje, da se bodo nekoliko povečale, a ne več kot v sosednjih državah. Po drugih cestah bo država regulirala drobnoprodajno ceno, ki bo oblikovana na 14 dni.

Kakšne bodo te cene, bo znano danes popoldne. ''Ministrstvo bo danes popoldne obvestilo javnost o novi regulirani ceni, ki bo začela veljati danes ob polnoči,'' je napovedal gospodarski minister. Obenem je predvidel, da se bo cena litra dizla gibala ''nekaj čez 1,8 evra''. ''Država se je odpovedala vsem drugim dodatkom, da znižamo ceno za potrošnika,'' je dejal Han.

Jutri bo torej konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Več o razmerah si lahko preberete tukaj:

Foto Celotna dolina brez goriva, zdaj so ga menda le dostavili na eno črpalko

Obsedeno stanje Veliko črpalk po državi zaprli in postavili table

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 51

  • 16:40 20. Junij 2022.

    Vojno dobičkarstvo sveti v SVOBODI!

  • 15:52 20. Junij 2022.

    Hamček, surova nafta, barel jebil najdražji v marcu in to 125 eurov za barel, danes je pacenapadla na 112 eurov, …

  • 15:42 20. Junij 2022.

    mislim, da bi moral han v brusel, čeprav s srednješolskim znanjem angleščine, ampak to nima veze, če je človek, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.