Slovenija
55063 ogledov

Veliko črpalk po državi zaprli in postavili table

Pomanjkanje goriva črpalka Bralka
"V dveh dolinah je zmanjkalo goriva na črpalkah, pa še včeraj so jim ga pripeljali s cisterno," nam je sredi dneva sporočila bralka s Koroške. Znana je približna cena goriv od torka dalje.

Po državi opažajo velik naval na črpalke. Napovedane torkove podražitve goriva so v lov na varčevanje pognale številne domačine, prav tako pri nas točijo gorivo številni tujci, saj imamo trenutno še najcenejše gorivo v okolici. 

Javila se nam je bralka iz Koroške, ki pravi, da imajo velike težave z iskanjem goriva po tamkajšnjih bencinskih črpalkah. "Več črpalk je bilo enostavno zaprtih. Zapeljali smo na dve odprti, na nobeni niso imeli dizla. Na eni pa je pravkar zmanjkalo še bencina," je sporočila. 

Še včeraj so jim pripeljali dve cisterni, pa je vmes gorivo že pošlo. Prodajalci ne vedo, kdaj bodo dobili novo pošiljko, so ji povedali. "Baje ga zmanjkuje povsod, ker ga prihajajo množično točit Avstrijci izza meje," je dodala. 

Korošci niso edini s težavami; tole je prizor iz največje črplake v Kranju: 

Črpalka - pomanjkanje dizla | Avtor: Bralec Bralec

Petrol potrjuje, povpraševanje nenormalno

Da je povpraševanje ogromno, pritrjujejo tudi v družbi Petrol, največjem trgovcu z naftnimi derivati v državi. Povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge, so pojasnili za STA.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že čez dan. Na zamude z oskrbo pa vpliva tudi povečan turistični promet z zastoji na slovenskih cestah, hkrati veljajo za voznike avtocistern dovoljena časovna okna, kdaj lahko vozijo po cestah.

V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

Da goriva zmanjkuje, poročajo tudi s črpalk ostalih dveh velikih trgovcev, OMV in MOL, poročanje 24ur povzema STA.

Bencinska črpalka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Cene bodo poskočile do ...

Pri časniku Finance na podlagi izračunov napovedujejo, da bo cena litra 95-oktanskega bencina od torka poskočila na okoli 1,74 evra/liter, cena dizla pa na okoli 1,81 evra/liter. Trenutno sta ceni izven avtocest fiksirani na 1,56 oziroma 1,66 evra/liter. 

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev pričakovati občutnejši dvig cen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 96
  • stromar 15:11 20.junij 2022.

    Eni bi imeli regulacijo in da država, mislim mi vsi, plačujemo na 100 milijonov mesečno za vaš smrdljivi fosilc, res pametno. Bom še jaz dal državi račune, da plača vsaj nekaj, ker mi je predrago

  • Toma 10:12 20.junij 2022.

    To je Svobodno zalaganje z gorivom: če je masten zaslužek pol je, če ni dobička pol pa ni! To me nekak spominja na Glumca...

  • Toma 10:06 20.junij 2022.

    Kje so biciklisti sedaj? Aja, to so sami skuhali!