Slovenija
82730 ogledov

Vlada spet posegla v cene naftnih derivatov

bencinska črpalka
Vlada je izdala Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov.

Vlada je na 366. dopisni seji odločala o oblikovanju cen naftnih derivatov. Izdala je Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov in jo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. 

"Zaradi visokih cen nafte na svetovnih trgih in vojne v Ukrajini se v prid državljanov in zaradi zaščite najbolj ranljivih podaljša veljavnost Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov za 30 dni. Ta uredba začne veljati 21. aprila 2022," so sporočili. 

Vlada tokrat z uredbo ureja cene kurilnega olja. "V uredbi je predlagan enak način oblikovanja cen kurilnega olja, kakor v obdobju pred liberalizacijo cen KOEL aprila 2016. Cene se oblikujejo na podlagi predpisane metodologije v uredbi. Marža distributerjev je določena v absolutnem znesku in znaša 0,0600 eura/liter," so sporočili. 

petrol Nasveti Avto Nasveti: Kako ob rekordnih cenah goriv privarčevati?

Omejitev za bencin in dizel še do konca meseca

Vlada je v marcu začela regulirati maloprodajno ceno naftnih derivatov na način, da so sledile povprečju cen v zadnjih sedmih dneh. Določene so bile najvišje maloprodajne cene goriva. 

Konec marca je določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene goriva in naložila trem velikim trgovcem - Petrolu, OMV in MOL, da morajo malim trgovcem prodajati gorivo. Mali trgovci so se namreč znašli v težavah, ker jim veletrgovci niso dobavljali goriva. 

Ukrepa, s katerimi je vlada določila najvišje maloprodajne in veleprodajne cene bencina in dizla, veljata do konca tega meseca. Liter dizla je tako do konca meseca omejena na 1,541 evra, liter 95-oktanskega bencina pa na 1,503 evra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:44 21.april 2022.

    Pred prejšnjimi volitvami je SDS obljubljal bencin po 1 € in letno vinjeto za 55€. Kje so zdaj te cene?

  • Norma_Ouellette 09:04 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 08:35 21.april 2022.

    no na portalu www.goriva.si je bilo na dan 14.4.2022 objavljeno da je Petrol tisti dan na vseh svojih poslovalnicah prodajal bencin 95 po 1,483 no za prvi april so malo falili, lahko da je portal bil napaden od hekerjev, ker ...prikaži več nisem preveril in šeč gledat, ampak se pa mal čudno zdi da lahk za en dan si takole napolnijo tanke , če je bilo to res.