Slovenija
14438 ogledov

Janša napovedal regulacijo cen goriv

Dizelsko gorivo OMV Saša Despot
Premier Janez Janša je s torkom napovedal regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov.

Premier Janez Janša je napovedal, da bo vlada s torkom začela regulirati maloprodajno ceno naftnih derivatov. "Trošarine smo postavili na najnižjo možno stopnjo. Za kurilno olje smo zamrznili maržo. Iz blagovnih rezerv bomo intervenirali, ko bo derivatov primanjkovalo. Maloprodajne cene bodo od jutri naprej regulirane," je pojasnil premier Janša. Sledile bodo povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ne bodo pa smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

Janša je zagotovil, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov. "Če bodo te dobave bistveno motene, pa imamo tudi zakon o reguliranju cen za primere, ko cene lahko naraščajo ne glede ne ekonomske pogoje. Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišjo ceno naftnih derivatov," je še napovedal.

Janša je dejal, da je zalog naftnih derivatov dovolj. "Na trgu sicer res prihaja do motenj zaradi ruske agresije na Ukrajino, vendar ruska nafta predstavlja 12 odstotkov ponudbe na svetovnem trgu, kar je mogoče zelo hitro nadomestiti," je dejal. 

Da bo vlada intervenirala, je prejšnji teden napovedal že gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Takrat je Počivalšek dejal, da se bo vlada odločila, kako zagotoviti vzdržno cenovno politiko v prihodnjem mesecu. 

Cene naftnih derivatov so v zadnjih tednih spet močno poskočile. V petek je bilo tako treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti od 1,545 EUR/l do 1,668 EUR/l, za liter dizelskega pa od 1,652 EUR/l do 1,797 EUR/l. 

Zaradi zvišanja cen so se prejšnji ponedeljek na bencinskih servisih vile kolone vozil. Na nekaterih je začasno celo zmanjkalo dizelskega goriva

Kako ob rekordnih cenah goriv privarčevati? Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko sami poskrbite, da privarčujete pri gorivu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Dusan12 17:19 14.marec 2022.

    Preko katere meje, misliš preko Kolpe in Drine od koder si prišel

  • marko345 16:59 14.marec 2022.

    Cene v 25 km pasu od meje morajo biti enake kot pri sosedih, da nam ne poberejo vsega goriva En tovornkak na enkrat tanka 1000 litrrov, jahte iz italije pa tudi po 5000 litrov ali več. Tukaj bo treba dnevna ...prikaži več omejitev, za tuja plovila pa najveć 50 litrov na teden.

  • kapibara1 14:20 14.marec 2022.

    Putin: Ne sprašujte me za ceno plina vprašajte vaše EU politike zakaj na našo ceno dodajo 700%