Slovenija
9006 ogledov

"Panika ni potrebna, vlada bo intevernirala"

dvig cen naftnih derivatov Saša Despot
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje ukrepe za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv.

Po vladnem posvetu v okviru obiska severnega dela osrednjeslovenske regije je gospodarski minister Zdravko Počivalšek spregovoril o dogajanju na trgu naftnih derivatov. kot je zagotovil, ima Slovenija dovolj rezerv naftnih derivatov, da nas malo daljše težave pri oskrbi ne bodo prizadele. "Vsekakor bo država intervenirala s količinami, da zagotovimo naftne derivate," je poudaril v izjavi za medije v Medvodah.

Pri cenah je po ministrovih besedah več možnosti ukrepanje. "Skladno z intervencijo iz blagovnih rezerv se bomo odločili, kako zagotoviti vzdržno cenovno politiko v prihodnjem mesecu. Vsekakor pa bo država skrbela za to, da cene ne bi eksplodirale," je zagotovil.

Vlada bo, kot pravi Počivalšek, vsekakor intervenirala, če bo treba, in sicer tako glede količin kot cen. Na to temo bo v sredo potekala seja vlade, na gospodarskem ministrstvu pa pripravljajo različne scenarije za v prihodnje.

Sestanek s trgovci že opravili

Premier Janez Janša je sicer s Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem že v ponedeljek zvečer opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Kot je poudaril Počivalšek, so od trgovcev pridobili informacije o zalogah in nabavnih tokovih ter informacije o tem, kje so težave. "Mi pa smo jih obvestili, kako si predstavljamo vzdržno cenovno politiko v prihodnje," je pojasnil.

dvig cen naftnih derivatov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tonin: Embargo na nafto in plin bi Putina najbolj prizadel

Obrambni minister Matej Tonin je medtem v izjavi za medije menil, da je najmočnejša poteza, ki je na voljo Zahodu za zaustavitev ruske vojne v Ukrajini, poseg v samo "srce financiranja" te vojne, to je v nafto in plin. "Če se bodo v prihodnjih dneh zavezniške države odločile za embargo na nafto in plin iz Rusije, bo to gotovo globoko zarezalo v Rusijo in najmočneje prizadelo vojaški stroj Vladimirja Putina," je dejal.

S tem bi vojno po njegovih ocenah najhitreje ustavili, stališče Slovenije zato pa je, da je treba stvari maksimalno zaostriti s sankcijami takoj, "tudi če nas bo nekoliko bolelo", je dejal.

Rusija sicer, kot je spomnil Tonin, zagotavlja okoli 12 odstotkov svetovne proizvodnje nafte. To pomeni, da imajo tudi slovenski naftni trgovci možnost najti nove dobavitelje, je prepričan. Čas zakasnitev in težav v dobavah pa bi Slovenija po njegovih besedah lahko prebrodila z naftnimi rezervami. "Z rezervami dajemo naftnim trgovcem manevrski prostor, da si zagotovijo druge vire," je izpostavil.

Glede zemeljskega plina gre Sloveniji in Evropi po njegovih besedah na roke dejstvo, da prihaja pomlad. Po zagotovilih pristojnih so v skladiščih EU zaloge zadostne, da bo lahko unija brez težav prebrodila zaključek zime in pomlad. "Že zdaj intenzivno delamo na tem, da bi se te potem te zaloge maksimalno obnovile," je dejal minister. Proizvodnjo bi lahko povečale nekatere evropske države, denimo Norveška, EU pa se o povečanju dobav dogovarja tudi z arabskim svetom, je pojasnil.

Po njegovem je pomembno, da se po nepotrebnem ne ustvarja panika in da v Sloveniji ne bomo več priča podobnim prizorom, kot so se na bencinskih servisih odvijali v ponedeljek. V ponedeljek so se na številnih bencinskih servisih vile dolge kolone vozil, saj so ljudje pred napovedanim povišanjem hiteli polniti rezervoarje. Ponekod je začasno celo zmanjkalo dizelskega goriva. 

dvig cen naftnih derivatov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

KGZS: "Če ne bomo zaorali, ne bo žita"

Vplivi vojne v Ukrajini so že zelo veliki. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je izrazil upanje, da bodo "svetovni deležniki ustavili vojno in da ne bo več prelivanja krvi". Zbornica opozarja na izredno podražitev pogonskega goriva za traktorje. 

Žveglič je opozoril, da se gorivo na črpalkah, tudi ko je vlada s 1. februarjem znižala trošarino na najnižjo možno raven, ni pocenilo. "V ponedeljek je na marsikateri črpalki zmanjkalo dizelskega goriva, zato bi od vlade zahtevali, da prouči možnost, da se kmetom za obdelavo kmetijskih površin nameni gorivo iz blagovnih rezerv, da bi imeli nemoteno dobavo, da bi lahko polja obdelovali. Če ne bomo zaorali, ne bomo sejali in ne bo žita," je ponazoril.

V primeru, da pride do motenj dobave ruskega dizelskega goriva in zalog ne bo dovolj - "lahko da jih je za mesec ali mesec in pol, a kmetijstvo mora delati vseskozi" - bi si želeli, da pride dizel iz blagovnih rezerv. "Želimo tudi, da bi bilo to gorivo brez trošarine, da je nekoliko cenejše in namenjeno izključno kmetijstvu," je dodal.

Država sicer kmetom povrne del trošarine na gorivo, in sicer prizna 200 litrov goriva na hektar obdelovalne površine letno.

Nujen premislek o skupni kmetijski politiki

O vplivu vojne na druga področja kmetijstva Žveglič med drugim meni, da bi lahko Evropa ob morebitni potrebi proizvode, ki jih sedaj izvaža v Azijo ali Severno Afriko, usmerila na domači trg, bi pa to pomenilo višje cene. Te bi se odrazile v končnih izdelkih, kot je kruh, pa tudi v prehrani živali.

"To zvišuje stroške, zato je nujen premislek Evropske komisije in Evropskega parlamenta o skupni kmetijski politiki: treba se je vprašati, ali je takšna podpora, kot je bila doslej, 'počez', primerna ali bi bilo bolje podporo zagotavljati na hektar oz. na tono," meni predsednik zbornice.

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več | Avtor: Epa Epa

Čez noč poln tank skoraj deset evrov dražji

Če je bilo še včeraj na Petrolovem bencinskem servisu izven avtoceste za liter dizla treba odšteti 1,488 evra, od danes zjutraj liter stane 1,670 evra. Za poln 50-litrski tank je tako bilo treba včeraj odšteti 74,40 evra, danes pa že 83,50 evra. 

Podobno je tudi na preostalih bencinskih servisih. Še višje so cene na bencinskih servisih ob avtocesti. Tam je danes na Petrolovih servisih liter dizelskega goriva 1,730 evra, na servisih OMV pa 1,722 evra. 

Cene 95-oktanskega bencin se gibljejo med 1,535 evra (diskontni ponudnik goriv) in 1,628 evra (bencinski servisi na avtocesti). 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • optimist11 06:49 09.marec 2022.

    Tonin- ruse spravit na kolena z embargom. Tvoja krščanska usmerjenost bi lahko malo pomislila, kaj se bo med tem časom dogajalo z Ukrajinskim prebivalstvom. Ali pa si mogoče veren 1uro na teden ko greš v cerkev. Na bruh mi greš.

  • jozicamurn 23:19 08.marec 2022.

    EU je hotela in sedaj imamo, pa naj še vedno stopijo na stran neo-nacistov in ubijalcev ruskih otrok v LNR in DNR in v Oddessi leta 2014 lastnih državljanov, samo zato, ker so želeli biti ob Rusiji. 4 medijske hiše ...prikaži več je zelensky zaprl, več ubitih ruskih in ukrajinskih novinarjev, ki so izginili v času njegove marionetske vlade, 2 mio ljudi proti mafiji na oblasti, ki po hitrem postopku hoče v NATO in EU in LNR ter DNR so se uprli in tudi Rusi so stopili v obrambo svojih po 8 let azov-granat.

  • blanka5 22:19 08.marec 2022.

    Rusi ne potrebujejo EU, ker imajo Kitajce...Tako, da sankcije EU, Rusije ne bodo prizadele...Amerika, ki podpihuje vso to dogajanje se bo umaknila in EU bo pokasirala, kajti Amerika želi, da je EU popolnoma odvisna od ameriškega trga....se še spomnite, ko ...prikaži več je NATO bombardiral šole, mostove, ceste, civilne objekte v Bosni v času vojne, potem pa so rekli ups...zmotili smo se...zelo dobro so vedeli kaj počnejo...tako kot zdaj...