Slovenija
28714 ogledov

Ponekod začasno zmanjkalo dizelskega goriva

1/7
I. H.
"Slovenija ima dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega b v primeru radikalne rasti malopradajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko," je sporočil predsednik vlade Janez Janša.

"V Črnomlju so takšne kolone vozil okoli črpalk, da policisti usmerjajo promet, v Rogatcu se na gorivo čaka okoli pol ure" so sporočila, ki so to popoldne zaokrožila na družbenih omrežjih. In tako je kot kaže povsod po državi. 

dvig cen naftnih derivatov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
In ponekod so morali na pomoč priskočiti policisti. "V Brežicah urejajo promet. Avtomobili stojijo kar na glavnih cestah. Kolona je od bencinske do bencinske, čez celo mesto," nam je sporočil bralec, ki je dodal."Stanje je apokaliptično. Ljudje s prikolicami vozijo sode in vanje tankajo bencin. Zmanjkalo ga je praktično že povsod, če ga pa se ni, ga bo pa kmalu. Ljudje govorijo, da bo vojna, da bo vsega zmanjkalo," je povedal.

Na dogajanje se je že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki pravi, da ni razloga za paniko. "Slovenija ima dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega b v primeru radikalne rasti malopradajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko."

Panika na bencinskih črpalkah

Zaradi napovedi, da se bosta bencin in dizel močno podražila, z bencinskih servisov po državi prihajajo informacije o povečanem povpraševanju in gneči. Ponekod je celo začasno zmanjkalo dizelskega goriva, navaja STA.  

Cene nafte, ki so naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, v dneh od začetka agresije rastejo še bistveno bolj izrazito. Dogajanje na vzhodu Evrope in njegove posledice v obliki zahodnih sankcij so v strahu pred motnjami v dobavah namreč na trgu surovin povzročile izjemne cenovne pritiske in nove rekorde.

Še dodatno so danes k temu dodale najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza črnega zlata iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu današnjega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 - cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev -, nato pa so se nekoliko vnesle. Trenutno sod ameriške lahke nafte stane nekaj manj kot 119 dolarjev, sod nafte brent pa okoli 123 dolarjev.

Vse to se pozna na cenah pogonskih goriv, ki so zdaj liberalizirane. Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov in so tako trenutno glede na ponudnika nekje med 1,45 in 1,50 evra na liter.

Za torek, ko ponudniki običajno uvedejo večje spremembe cen, pa se napoveduje močna podražitev. Te informacije, ki so se razširile tudi po drugih medijih, so danes povzročile povečano povpraševanje po pogonskih gorivih in z različnih delov države poročajo o gneči na bencinskih servisih.

Iz največjega naftnega trgovca v državi, družbe Petrol, so popoldne sporočili, da so na prodajnih mestih zabeležili povečano povpraševanje, predvsem po dizelskem gorivu. To je bilo "posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih".

 

Komentarjev 52
  • hopkinsons 08:43 09.marec 2022.

    Dober dan, Tukaj se prijavite za posojila za reševanje vaših finančnih težav ali za začetek podjetja po zelo nizki obrestni meri. Ponujamo posebna posojila za vse zainteresirane in to je certificirana posojilnica z edinim namenom pomagati ljudem in moj kredit ...prikaži večt je dan sam. Za zainteresirane ponujamo tudi naložbene načrte v kriptovalute z dobrimi donosi. Kontakt: Elektronski naslov: hopkinsonloan@yahoo.com Whatsapp: +1 978-792-4582 Hvala.

  • Željko 06:48 08.marec 2022.

    Boli me k... ko ga ne bo več bom pač doma

  • stromar 01:11 08.marec 2022.

    Sem ga kar zastonj napolnil, doma direktno iz sončne elektrarne, Nobene gužve, nič ne smrdi in kadi