Slovenija
93261 ogledov

Toliko po novem staneta bencin in dizel!

Bencinska črpalka Bralec
Ker se vlada ni odločila za podaljšanje uredbe, s katero je regulirala ceno 95-oktanskega in dizelskega goriva, se bo to občutno poznalo v denarnicah potrošnikov.

Od sredine marca sta bili ceni najbolj prodajanih vrst goriva – 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo – regulirani s strani države. Zaradi negotovih razmer se je takrat vlada odločila, da najvišji maloprodajni ceni omeji pri 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,541 evra za liter dizelskega goriva. Konec marca je sledila še odločitev o najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriva. 

Vlada Janeza Janše je praktično do zadnjega čakala z odločitvijo glede tega, kako naprej. V petek so tako naposled le sporočili, da uredbe ne bodo podaljšali, "ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale". Navedli so, da so cene pri nas od sredine marca nižje od povprečja EU in povprečja v evroobmočju. Poleg tega ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv.    

Če je 50-litrski rezervoar dizelskega goriva še v soboto stal 77,05 evra, po novem za manj kot 90 evrov ne bo napolnjen oz. povedano drugače, podražil se je za slabih 13 evrov. 

Potrošnike bo udarilo po denarnici

Napovedi glede višine cen so se uresničile. Na Petrolovih bencinskih servisih po novem liter 95-oktanskega bencina stane 1,617 evra, liter dizelskega goriva pa 1,817 evra. Enako je tudi na bencinskih servisih MOL. Nekoliko višje so cene na servisih v lasti OMV, in sicer je 95-oktanski bencin po novem 1,619 evra za liter, dizelsko gorivo pa 1,824 evra. Po podatkih s portala goriva.si je enaka cena kot na servisih OMV pri diskontnem trgovcu FE Trading, kjer sicer oglašujejo tri cente nižjo ceno za liter. 

Najvišje so trenutno cene na servisih BS Maxen, kjer je liter 95-oktanskega bencina 1,672 evra, liter dizla pa 1,877 evra

Nižja cena kot pri omenjenih je po podatkih omenjenega portala na bencinskih servisih Logo, kjer so ceno za 95-oktanski bencin postavili pri 1,600 evra, ceno za dizelsko gorivo pa pri 1,800 evra.  

Medtem ko je bilo še včeraj treba za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina odšteti 75,15 evra, pa se danes cene gibljejo od 80 evrov pa vse do 83,60 evra. Če je 50-litrski rezervoar dizelskega goriva še včeraj stal 77,05 evra, danes za manj kot 90 evrov ne bo napolnjen oz. povedano drugače, podražil se je za slabih 13 evrov. 

Kje smo v primerjavi s sosedi

V Avstriji je po zadnjih podatkih AMZS za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,728 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,837 evra. Lastnik avtomobila s petdesetlitrskim rezervoarjem goriva bi tako moral odšteti 86,40 evra za poln rezervoar, če ima v lasti avtomobil, ki za pogon uporablja 95-oktanski bencin, in 91,85 evra v primeru avtomobila na dizelski pogon. Cene v Avstriji so tako za odtenek višje kot pri nas.

Nekoliko nižje kot v Avstriji so cene na Hrvaškem. Petdeset litrov 95-oktanskega bencina stane 82 evrov (1,64 evra/liter), petdeset litrov dizelskega goriva pa 86,50 evra (1,73 evra/liter). V primerjavi s Slovenijo bi tako ceneje točili dizelsko gorivo, dražje pa bencin. 

Najdražje gorivo trenutno plačujejo naši zahodni sosedje. V Italiji je liter 95-oktanskega bencina 1,867 evra, liter dizelskega goriva pa 1,847 evra. To pomeni, da 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina stane 93,35 evra, dizelskega goriva pa 92,35 evra. 

Med najvišjimi v Evropi so cene goriv na Švedskem. Po podatkih, veljavnih 28. aprila 2022, je liter 95-oktanskega bencina stal 2,12 evra, liter dizla pa 2,53 evra. 

Najugodnejše so še vedno cene na Madžarskem, kjer je za omenjeni gorivi treba odšteti 1,29 evra. Petdesetlitrski rezervoar dizelskega goriva je tako na Madžarskem več kot 27 evrov cenejši kot v Italiji ali Avstriji in 22 evrov cenejši kot na Hrvaškem.

Madžarske cene so bile precej nižje tudi od naših cen, še ko so bile te pri nas regulirane. Poln 50-litrski rezervoar goriva je bil v času reguliranih cen pri nas dobrih 12 evrov dražji kot pri vzhodnih sosedih, po novem pa pri nas plačujemo za poln rezervoar 95-oktanskega bencina po najugodnejši različici dobrih 15 evrov več, za dizelsko gorivo pa dobrih 25 evrov več.

denar bankovci gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Napovedi izjemno nepredvidljive

Da se bodo cene v primeru deregulacije zvišale, so že pred odločitvijo vlade napovedovali v Petrolu. "V zadnjih dveh mesecih smo beležili zelo visoke cene surove nafte. Cena surove nafte Brent se je gibala med 100 in 137 USD na sodček," pojasnjujejo v Petrolu. 

Napovedi Petrola, da bodo cene po sprostitvi primerljive s cenami v Avstriji in na Hrvaškem, so se uresničile. "Gibanje maloprodajnih cen goriv v normalnih tržnih razmerah (ko ni posegov države v maloprodajne cene) odseva gibanje cen energentov na svetovnem trgu, ki se dnevno spreminja in na katerega družba Petrol nima vpliva. Razmere na svetovnih trgih goriv ostajajo še naprej volatilne in nepredvidljive," so nam dejali.  

Stanje v svetu trenutno ne nakazuje na to, da bi se lahko nihanje cen kaj kmalu umirilo. Težko je napovedati, kaj lahko na trgu energentov pričakujemo v naslednjih nekaj mesecih. "Napovedi za prihodnje mesece so nepredvidljive, odvisne od zunanjih dejavnikov, vključno z razmerami v Ukrajini. Informacijska platforma Platts napoveduje manjše znižanje cen nafte v tretjem in četrtem tromesečju letošnjega leta," pravijo v Petrolu. 

Po podatkih Direktorata za energijo je bila na letni ravni cena dizelskega goriva pri nas pred tem najvišja v letu 2013, kar je razvidno iz spodnje tabele. Enako velja tudi za 95- in 98-oktanski bencin. 

V zadnjih štirih letih vidimo, da se je cena za liter 95-oktanskega bencina gibala med 0,989 evra (zadnje četrtletje leta 2020) in 1,350 v tretjem četrtletju leta 2018. Podobno se giblje cena dizelskega goriva, ki se je začela postopno dvigovati od tretjega četrtletja leta 2020. V zadnjem četrtletju lanskega leta je dosegla najvišjo vrednost od začetka leta 2018, in sicer 1,422 evra, kar pa je v primerjavi s trenutnimi cenami občutno nižje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 115
  • radovednica 08:21 02.maj 2022.

    Gorivo je nujno potrebno za obstoj in funkcioniranje življenja, tako pač je. Zato bi morale biti cene vsaj za 1€/l nižje. Pri tem mora biti marža, če sploh, minimalna, neznatna. Pri tem pa je največji zaslužkar država! zakaj sploh država? ...prikaži več Kot strateško pomembna surovina, bi moralo biti gorivo enostavno dostopno, po nizki ceni vsem, ker ga potrebujemo vsi. Pri tem ne sme biti zaslužkarstva in pika. Te cene pa so že davno zgolj špekulacija zaslužkarstva!

  • LukaMB 19:07 01.maj 2022.

    In? Protesti, peticija proti vmešavanju Slovenije v tuje posle družno proti Rusom, rusofobija.

  • igorgeus 18:43 01.maj 2022.

    najbolj kaj mene zanima je koliksen delez cene so marze