Slovenija
51605 ogledov

Celotna dolina brez goriva, zdaj so ga menda le dostavili na eno črpalko

bencinski servis Brezovica Logo Žurnal24
Ponekod v Sloveniji je tekom vikenda zmanjkalo goriva na črpalkah. Takšne so razmere danes.

Trgovci z naftnimi derivati po vsej Sloveniji zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih, saj se jutri obetajo občutnejše podražitve bencina in dizelskega goriva ob prehodu na novo ureditev regulacije cen. Goriva občasno tudi zmanjkuje, pred bencinskimi črpalkami nastajajo vrste vozil. V preteklih dneh so na slovenske črpalke prišli tudi številni tujci, saj imamo trenutno še najcenejše gorivo v okolici.

"Na bencinskem servisu Logo na Brezovici očitno še imajo dovolj goriva, saj je bila čakalna vrsta okrog desetih zelo dolga. Na Petrolovem bencinskem servisu na Barje je bila na mojem točilnem mestu ročka za dizel pokrita, a so ga na drugih točilnih mestih točili, na črpalki je bila tudi cisterna, ki je pripeljala gorivo. Mol na Letališki nima dizla, a bližnji črpalki OMV in Petrol, kot kaže, imata tudi dizelsko gorivo," je poročilo našega novinarja s terena.

Posebej težko je stanje v Posočju, kjer so skoraj vse bencinske črpalke Petrolove. Sodeč po zapisu na družbenih omrežjih so vse črpalke v zgornjesoški dolini ostale brez goriva in so zaprte. Nekateri turisti so ostali na cestah in ne morejo priti do svojih destinacij.

Na bencinskem servisu v Tolminu so nam malce pred 12. uro sporočili, da pri njih goriva ni in da do nadaljnega ostajajo zaprti. Kdaj bodo potrošnikom spet lahko ponudili gorivo, nam niso znali odgovoriti, so nam pa povedali, da so gorivo dostavili v Kobarid. 

Petrol in OMV: Povpraševanje po gorivih močno povečano tudi danes

Težave so z dostavo goriva na bencinske servise, zaloge pa so zadostne, so pojasnili v Petrolu in OMV Slovenija.

Kot so navedli v Petrolu, se je prodaja pogonskih goriv v njihovi mreži v zadnjih dneh zaradi izrednega povpraševanja tako domačih in tujih fizičnih oseb kot tudi domačih in tujih poslovnih uporabnikov najmanj podvojila. "Ob tem se soočamo se tudi z logističnimi omejitvami - pretočnostjo železnice in avtocest ter z omejenimi kapacitetami železniških cistern in avtocistern. Glede na več kot dvojno količino prodaje v celotni mreži poskušamo najeti dodatne avtocisterne za dostavo goriva, kar je v tako kratkem obdobju izziv. Čeprav smo dobavo povečali in naše bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja posameznih vrst goriva," so popisali stanje.

Ob tem pa v podjetju mirijo, da gre za kratkotrajne izpade in zatrdili, da se trudijo, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. Pojasnili so še, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je zato odveč.

1/6
Žurnal24

Tudi na OMV Slovenija so povedali, da zaradi izredno povečanega povpraševanja po pogonskih gorivih v zadnjih dneh teh na njihovih posameznih prodajnih mestih po državi ni na zalogi. Kot so zapisali, ne zmorejo prepeljati zadostnih količin goriva iz svojih skladišč na prodajna mesta, se pa tudi pri njih trudijo zagotoviti čim hitrejšo oskrbo. "Lahko dodamo, da je izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. junija, bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita," so analizirali. OMV Slovenija ima zadostne skladiščne zaloge goriv, so sklenili.

 

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter. Cena dizelskega goriva bo 1,81 evra. 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je ob 11. uri odzval na dogajanje v zvezi s ponudbo naftnih derivatov pred začetkom veljavnosti uredbe, ki jo je vlada sprejela minuli teden. Zagotovil je, da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez.

Matjaž Han Slovenija Bencin in dizel, minister Matjaž Han se je opravičil

dezurni@styria-media.si

Pomanjkanje goriva črpalka Obsedeno stanje Slovenija Veliko črpalk po državi zaprli in postavili table

 

Komentarjev 35
  • Avatar Leon
    Leon 07:12 21.junij 2022.

    Črpalkarji lahko počno kar želijo saj prodajo vso gorivo ,ki ga nabavijo . Zraven dodajo še nekaj vode in denarja kot maka .

  • Avatar Leon
    Leon 07:09 21.junij 2022.

    Zofiji Kukovič je zmanjkalo goriva ! Ne ga srat.

  • rd2dmk2 17:55 20.junij 2022.

    dragi moji ferari je tud 200 jurjev pa se kdo kaj priduša ? pač kupte cliota al pa še tegane. a vam je treba tankat ? sem prebral en lep aforizem v nedeljcu. gre nekako takole : buksel se z ...prikaži večz SUVpripelje do fitnes centra da tam goni sobno kolo. zdej pa mal pomislite kolk isto počnete vsak dan. še hujš ste tisti, ki date kolo na streho avta, pa kolo peljete na 100km izlet, zato da se potem sami vsedete na kolo za par km. torej mate še dost, preveč, lahk bi kar dal svoj TRR da se mal razbremenite.