Vaščani prepričani, da je ptičke lovil za kosila Italijanov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
66-letnega Klavdia Kaca iz Glema pri Marezigah so na zatožno klop okrajnega sodišča v Kopru pripeljali ptički. Da je v ujetništvu zadrževal zaščitene vrste, se ni zgodilo prvič.
Oglej si celoten članek

Koprska policijska postaja je že v začetku leta 2019 prejela prijavo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) o sumu nezakonitega lova zavarovanih vrst ptic pevk. Kot je takrat sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, so policisti ugotovili, da obstaja sum, da prijavljeni v eni od koprskih vasi nezakonito lovi zaščitene vrste ptic. Zaradi enake zadeve so ga obravnavali že 2013., a niso potrdili utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja.

DOPPS pa so o krivolovu anonimno obvestili vaščani, češ da h Klavdiu Kacu vozijo avtomobili z italijanskimi registracijami. Našim zahodnim sosedom naj bi po njihovem prodajal ptičke, ki bi nato pristali na krožnikih.

Foto: DOPPS liščki

Padli z drevesa

Pred štirimi leti so tako Kacu zasegli čižke, liščke, vrabčka, dva plotna strnada in zelenca, vsega skupaj dvajset ptic. Z izjemo čižka, ki ni mogel leteti zaradi poškodb, so vse izpustili v naravo. Upokojenca so obsodili na pogojno kazen, tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, čeprav je zatrjeval, da ptic ni nikoli preprodajal, ampak že od svoje mladosti skrbi zanje in jih zdravi – to je potrdil tudi sovaščan – Italijani, ki so ga obiskovali, pa da so njegovi sorodniki.

Tokrat mu sodijo zaradi petih liščkov, ki jih je imel v kletkah jeseni 2020, s čimer je kršil zakon o ohranjanju narave in uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Pred sodnico Melito Černe je na sojenju na okrajnem sodišču ta teden po poročanju Primorskih novic dejanje priznal in pojasnil, da je ptičkom zgolj pomagal potem, ko je v nevihti z drevesa padlo njihovo gnezdo. Hranil jih je in bi jih, je dejal, v kratkem spustil nazaj v naravo, a so ga prehiteli inšpektorji. Če jim ne bi pomagal, bi poginili ali bi jih pojedla mačka, je odgovoril na vprašanje svoje zagovornice, odvetnice Brankice Savič, ki pa za Žurnal24 zadeve ni želela podrobneje komentirati. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:47 14. Marec 2023.

    Najbrž so to za njih ene take leteče girice.

  • 12:42 14. Marec 2023.

    A ni čudno. Okoli moje hiše so vsi našteti ptički, pa še eden ni padel iz gnezda. Sicer pa, kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.