Slovenija > Črna kronika
1814 ogledov

Vaščani prepričani, da je ptičke lovil za kosila Italijanov

ptica pevka Profimedia
66-letnega Klavdia Kaca iz Glema pri Marezigah so na zatožno klop okrajnega sodišča v Kopru pripeljali ptički. Da je v ujetništvu zadrževal zaščitene vrste, se ni zgodilo prvič.

Koprska policijska postaja je že v začetku leta 2019 prejela prijavo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) o sumu nezakonitega lova zavarovanih vrst ptic pevk. Kot je takrat sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, so policisti ugotovili, da obstaja sum, da prijavljeni v eni od koprskih vasi nezakonito lovi zaščitene vrste ptic. Zaradi enake zadeve so ga obravnavali že 2013., a niso potrdili utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja.

DOPPS pa so o krivolovu anonimno obvestili vaščani, češ da h Klavdiu Kacu vozijo avtomobili z italijanskimi registracijami. Našim zahodnim sosedom naj bi po njihovem prodajal ptičke, ki bi nato pristali na krožnikih.

liščki | Avtor: DOPPS DOPPS

Padli z drevesa

Pred štirimi leti so tako Kacu zasegli čižke, liščke, vrabčka, dva plotna strnada in zelenca, vsega skupaj dvajset ptic. Z izjemo čižka, ki ni mogel leteti zaradi poškodb, so vse izpustili v naravo. Upokojenca so obsodili na pogojno kazen, tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, čeprav je zatrjeval, da ptic ni nikoli preprodajal, ampak že od svoje mladosti skrbi zanje in jih zdravi – to je potrdil tudi sovaščan – Italijani, ki so ga obiskovali, pa da so njegovi sorodniki.

Tokrat mu sodijo zaradi petih liščkov, ki jih je imel v kletkah jeseni 2020, s čimer je kršil zakon o ohranjanju narave in uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Pred sodnico Melito Černe je na sojenju na okrajnem sodišču ta teden po poročanju Primorskih novic dejanje priznal in pojasnil, da je ptičkom zgolj pomagal potem, ko je v nevihti z drevesa padlo njihovo gnezdo. Hranil jih je in bi jih, je dejal, v kratkem spustil nazaj v naravo, a so ga prehiteli inšpektorji. Če jim ne bi pomagal, bi poginili ali bi jih pojedla mačka, je odgovoril na vprašanje svoje zagovornice, odvetnice Brankice Savič, ki pa za Žurnal24 zadeve ni želela podrobneje komentirati. 

Komentarjev 5
  • robi2107 12:47 14.marec 2023.

    Najbrž so to za njih ene take leteče girice.

  • leonardo 12:42 14.marec 2023.

    A ni čudno. Okoli moje hiše so vsi našteti ptički, pa še eden ni padel iz gnezda. Sicer pa, kaj imajo lahi od drobnih ptičkov, ali jih žrejo s perjem vred, da so sploh za en grižljaj. Koliko jih morajo ...prikaži več pobiti za eno kosilo? In kaj sploh od tega drobiža jedo? Pokvarjenci ali umski posebneži?