Vse več staršev otrok še ne želi vpisati v šolo

Foto: Profimedia
Leta 2008 je bilo odlogov šolanja okoli 700, leta 2016 pa že za tisoč več. Kaj je razlog?
Oglej si celoten članek

Število odlogov šolanja in s tem vstopa v prvi razred se iz leta v leto povečuje. V šolskem letu 2008/2009 je bilo odlogov šolanja nekaj čez 700, v šolskem letu 2016/2017 pa kar za tisoč več. Podatkov o številu odlogov v šolskem letu 2017/2018 zavod za šolstvo še nima. 

Še leta 2008 je bilo med 762 odlogov otrok, ki so imeli odložen začetek šolanja in s tem vstopa v prvi razred osnovne šole, v šolskem letu 2016/17 pa se je ta številka povzpela že na 1.754 otrok.

Povečuje se število usmeritev otrok

"Analiza objektivnih razlogov za odložitev šolanja, ki smo jo opravili na ZRSŠ ni bila usmerjena v pridobivanje podatkov o številu odlogov in tudi ne v preverjanje oz. preučitev 'znanih' razlogov za odložitev šolanja, ki so jih sporočali ravnatelji in starši," pojasnuje Janja Cotič Pajntar iz Zavoda za šolstvo. "Zanimalo nas je, kdo so otroci, ki se jim odloži šolanje, in ali se morda povečuje število odlogov zaradi morebitnega povečanega števila usmeritev otrok s posebnimi potrebami v predšolskem obdobju."

Na podlagi te analize so ugotovili, da so objektivni razlogi, ki vplivajo na povečanje števila odlogov naslednji: več otrok z odločbami v predšolskem obdobju, več otrok priseljencev vključenih v vrtce ter rojstvo otrok v zadnjih mesecih koledarskega leta. 

Foto: Profimedia Učenec

Vpliv sprememb zakona iz leta 2007

Prav tako je na povečanje števila odlogov vplivala sprememba zakona o osnovni šoli iz leta 2007. "Ta je iz 46. in 47. člena črtala določila povezana s komisijo za ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo in njeno sestavo, kar pomeni, da je staršem olajšana in prepuščena odločitev o odložitvi šolanja," pojasnjuje Cotič Pajntarjeva.

Pri analizi so se osredotočili na podatke, ki se vodijo v okviru oddelka za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami na ZRSŠ. "Zanimalo nas je, ali se je v zadnjih letih povečalo število odločb o usmeritvi v predšolskem obdobju, in če se je, za koliko, ali se v predšolskem obdobju poveča število otrok z odločbo neposredno pred vstopom otrok v šolo, ipd.," še razlagajo pri Zavodu za šolstvo. "Namreč, staršem otrok s posebnimi potrebami, ki so vključeni v vrtec, se praviloma svetuje, da se njihovim otrokom za eno leto odloži všolanje zaradi pridobitve še enega leta v otrokovem razvoju."

Priseljencem predlagajo odlog

Enako velja za starše otrok priseljencev, ki se jim v vrtcu pogosto svetuje odlog šolanja oz. da se jih vključi v vrtec vsaj eno leto pred vstopom v šolo, predvsem zaradi učenja jezika okolja. "Vsak od teh otrok sestavlja delež vseh otrok z odloženim vpisom v šolo," poudarja Cotič Pajntarjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 07:36 5. Marec 2018.

    zgleda jih večino iz šolstva padlo na glavo, kot prvo otroku pridobiš eno leto in z tem lažje dojemanje učne …

  • 11:04 2. Marec 2018.

    In zakaj bi otroštvo otroku odvzeli leto prej ? Sicer bo po opravljenem študiju moral iskati delo v tujini, saj …

  • 09:50 2. Marec 2018.

    Otroci imajo zelo velik kognitivni preskok med 6 in 7 letom. otroci se morajo igrati. Ravno v Skandinaviji imajo najobljse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.