Vikendaši lahko še naprej hodijo na Hrvaško. Kaj pa njihovi svojci?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izjema velja tudi za ožje družinske člane lastnikov nepremičnin.
Oglej si celoten članek

Vlada je pretekli petek Hrvaško zaradi slabe epidemiološke situacije umestila na t. i. rdeči seznam držav, za katere velja, da je ob povratku potrebna 14-dnevna karantena. 

Predvidela je tudi nekaj izjem, med drugim za lastnike nepremičnin, ki lahko to našo južno sosedo za 48 ur obiščejo brez karantene. 

Covid-19 Vlada sprejela odločitev glede Hrvaške

V odloku je zapisano, da lahko lastniki nepremičnin na Hrvaškem, bivalnih plovil, najemniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcele v avtokampu na Hrvaškem bodo za konce tedna še vedno lahko hodili na Hrvaško, pa jim karantena ne bo odrejena. Edini pogoj je, da se čez mejo vrnejo v 48 urah. Če torej Slovenijo zapustijo v petek zvečer, se lahko vrnejo v nedeljo zvečer, samo ne kasneje, kot so v petek zapustili državo.

Namen tega odloka je po navedbah vladnega govorca Jelka Kacina, da lastniki pred zimo poskrbijo za svoje nepremičnine. "Lastniki nepremičnin in plovil v odloku niso izvzeti, ampak jim je omogočeno, da Slovenijo zapustijo, opravijo najnujnejše, vendar se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo," je na tiskovni konferenci ob uvedbi karantene za Hrvaško povedal notranji minister Aleš Hojs

Foto: Profimedia Hrvaška obala

Covid-19 Prenovljen seznam zelenih, rumenih in rdečih držav

Ali to velja tudi za svojce lastnikov nepremičnin? Bralec nam je opisal svojo situacijo, kjer je 100 odstotna lastnica nepremičnine na Hrvaškem njegova mama, ki pa zaradi invalidnosti ne zapušča več svojega doma. Tako tudi ne hodi na Hrvaško, ampak sta v njej večkrat, tudi letos bivala on in njegova izvenzakonska partnerica. Zanimalo ga je, ali lahko namesto mame za nepremičnino poskrbita onadva. 

Na ministrstvu za notranje zadeve so jasni: on da, ona ne. "Namen izjeme za lastnike nepremičnin ali bivalnih plovil (in njihove ožje družinske člane) so nujna opravila in vzdrževanje nepremičnine, ne pa turistični namen," pojasnjuje Sabina Langus Boc. "Praviloma mora biti ob prestopu meje prisoten lastnik, razen če to iz objektivnih razlogov ni mogoče. Sin lastnice nepremičnine, ki je torej ožji družinski član, v tem primeru lahko prestopi mejo v okviru te izjeme, njegova partnerica pa ne, saj ni ožja družinska članica lastnice nepremičnine."

Vlada je sicer danes sprejela sklep, da lahko brez karantene potujejo tudi ožji družinski člani slovenskega državljana. "Karantena ne bo odrejena ožjemu družinskemu članu državljana Republike Slovenije, ki potuje skupaj z njim in prihaja iz države članice EU ali države članice schengenskega območja, če lahko dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem," so zapisali v objavi. "Ožji družinski člani so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve."

Foto: Profimedia Hrvaška obala

Neverjetno Prišla sta skupaj, žena v karanteno, mož pa v službo

Slovenija Vikendaši bodo še vedno lahko hodili na Hrvaško

Dodajajo, naj ima sin v tem primeru ob prestopu meje dokazilo o lastništvu nepremičnine, kopijo maminega osebnega dokumenta.

V odloku sicer nismo našli omejitve, da bi to lahko  lastniki (in njihovi ožji družinski člani) storili le enkrat, saj se je pred sprejemom odloka omenjalo, da bo šlo za enkratno izjemo, da bodo lastniki nepremičnine lahko pripravili na zimovanje. Teoretično bi se lahko nekdo, ki ima vikend blizu meje, vsakih 48 ur zapeljal čez mejo in se vrnil na vikend. Več o tem pišemo v prispevku Vikendaši bodo lahko še naprej hodili na Hrvaško.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 22:11 27. Avgust 2020.

    Tako bo Jelko lahko vsak konec tedna loščil svoj bazen na Krku. Tudi sam imam nepremičnino na Hrvaškem, pa se …

  • 21:36 27. Avgust 2020.

    zanimivo, kako ploskoglavi levičarji šinfajo svoje pa se tega niti ne zavedajo. kdo pa ima vikende, plovila, jahte na hr? …

  • 16:53 27. Avgust 2020.

    Vse preveriti kako so do teh vikendov prišli!! Tiste,ki ne bodo mogli dokazati izvor premoženja pa zapret in vikend prodati!! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.