Slovenija
20911 ogledov

Vlada sprejela odločitev glede Hrvaške

Hrvaška obala Profimedia
Dopustniki imajo do ponedeljka opolnoči čas, da se vrnejo v Slovenijo.

"Vlada sprejela odlok o prehajanju meje," je po seji vlade povedal notranji minister Aleš Hojs. "Z današnjim dnem ob polnoči je republika Hrvaška uvrščena na rdeči seznam."

Povedal je, da je novost, da so na seznamu posebej opredeljene države naše soseščine, s katerimi smo gospodarsko najbolj povezani, da bi se izognili popolnemu zaprtju. Zato so tudi za Hrvaško določili precej izjem.

Vračanje možno še v ponedeljek

"Vračilo z dopustovanja brez karantene bo možno dlje, kot je bilo prvotno rečeno - najavljeni datum se podaljša do vključno ponedeljka ob 24.00," je razložil Hojs. "To pomeni, da se bo v ponedeljek še vedno mogoče vrniti s Hrvaške."

Testiranje na covid-19 Covid-19 Zdravje V Sloveniji: Med 43 novimi primeri jih je bilo sedem že v karanteni

To so po besedah Hojsa storili zato, da omogočijo razpršeno vračanje in se izognejo gneči. "Vse pozivamo, naj ne čakajo na ponedeljek, ker bi v tem primeru lahko prišlo do daljših kolon in bi lahko zamudili določeno uro in padli v karanteno," je poudaril Hojs. 

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodal je, da vlada tedensko spremlja epidemiološko situacijo na Hrvaškem, kar pomeni, da bi v primeru izboljšanja Hrvaško spet umestili na rumerni seznam. "Ukrepi bodo pripomogli, da se bo izboljšalo tudi stanje epidemije na Hrvaškem," je dejal Hojs in napovedal, da bodo morda brez karantene lahko dopustniki na Hrvaško brez karantene potovali že sredi septembra. 

Predvidenih 20 izjem

Izjem za Hrvaško je več kot 20 - za nekatere je potreben covid test, za druge ne. "Covid test bodo denimo morali opraviti športniki in funkcionarji, ki se bodo udeležili kvalificiranih prireditev na Hrvaškem," je razložil Hojs. "Ne bo pa test potreben za tedenske in dnevne migrante, osebe, ki imajo neodložljive obveznosti, zdravstvene posege in podobno. Kar se tiče lastnikov nepremičnin in plovil v odloku niso izvzeti, ampak jim je omogočeno, da Slovenijo zapustijo, opravijo najnujnejše, vendar se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo." 

Grčija je po novem na rumenem seznamu

Vlada se v tem trenutku po besedah Hojsa ni odločila za delitev na županije, prav tako se vlada na podlagi priporočila strokovne komisije ni odločila, da bi bilo možno karanteno skrajšati z covid testom. "Po njihovem priporočilu je karantena še vedno najbolj učinkovita," je poudaril Hojs. 

Glede umestitve drugih držav, kjer se epidemiološko stanje prav tako kot na Hrvaškem slabša, na rdeči seznam pa je dejal: "V zadjnih tednih smo lahko videli, sledili, koliko vnosov je bilo s Hrvaške. Glede na to, da bo Francija v naslednjih dneh bila v rdeči coni, je treba ugotoviti tudi, ali iz Francije prihaja kakšen vnos. V tem trenutku je glede na velik interes Slovencev, ki dopustujejo v Grčiji, treba povedati, da je Grčija z današnjim dnem uvrščena na rumeni seznam. To v tem trenutku za dopustnike še ne predstavlja težave, a do spremembe lahko pride v naslednjih dneh ali tednih."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Robbiolla
    Robbiolla 01:15 21.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • erikkk 23:57 20.avgust 2020.

    Mene zanima kdaj boste dali na rdeči seznam ali pa prepovedali strani z spolnimi kontakti, saj se tam virus lahko hitreje in na široko širi po vsej državi ... posebej veliko je mladih ljudi pod 30 let Govorim o Avanturah.net ...prikaži večet https://www.avanture.net/ stran ki zelo pripomore k širjenju koronavirusa... zakaj se dovoli da nanekdo na račun seksa služi ter omogoča širjenje korone. zakaj se to ne prepove, zakaj se stran začasno ne blokira dokler traja epidemija????? Neznani ljudje se vsepovprek d

  • suineg78 21:39 20.avgust 2020.

    Plandemic https://ise.media/video/plandemic-ii-indoctornation-23.html?fbclid=IwAR0MktUxko6p854chEf83jWWiTLa3D4Nwy9CMeqABQbMz6mqQeXdGz4adtI