Zdravje > Aktualno
12200 ogledov

V Sloveniji: Med 43 novimi primeri jih je bilo sedem že v karanteni

Testiranje na covid-19 Profimedia
V sredo so v Sloveniji potrdili 43 novih primerov." Evropa se je obarvala "temno, celo zelo temno," dodaja namestnica predstojnika NIJZ-ja.

V sredo so v Sloveniji opravili 1168 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, 43 testov je bilo pozitivnih. Največ, kar deset novih primerov beleži mestna občina Ljubljana, sicer so okužbe razpršene po vseh državi, po 22 slovenskih občinah. Prvi primer nasploh so včeraj zabeležili v občinah Ankaran in Miren - Kostanjevica. 

Danes 14 uvoženih okužb, v glavnem iz Hrvaške

"14. dnevna incidenca je 15 na 100 tisoč prebivalcev, kar pomeni, da smo se že kar povzpeli. Največje število beležimo v Ljubljani, ki krepko vodi po številu primerov. Danes beležimo 14 importiranih primerov, v veliki večini iz Hrvaške," je  trenutno epidemiološko stanje pokomentirala Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Največ aktivno okuženih, 75, je v Ljubljani, v Celju imajo 23 aktivno okuženih, v Tržiču deset, ostale občine pa imajo manj kot deset aktivnih okužb.

Epidemiloginja je opozorila, da je imelo od 43 današnjih novih primerov, kar sedem karantensko odločbo. "Največ obolelih je še vedno med mlajšimi."

Največ novookuženih je v starostni skupini 25–34 let (11), sledijo mlajši od 24 let (10), nato tisti, stari med 35 in 44 let (7), štirje so iz skupine 45–54 let, devet jih je starejših od 55 let in eden starejši od 85 let. Okužbo so odkrili tudi pri enem otroku.

"Porast je skoraj v vseh državah, predvsem v Španiji, Franciji in Luksmeburgu," je epidemiološko stanje v Evropi ocenila namestnica predstojnika in opozorila, da se je Evropa obarvala "temno, celo zelo temno".

Epidemiologinja: "Prosimo vas, sodelujte..."

Strokovnjakinja je dodala, da tudi razpršenost okužb po vsej državi prinaša veliko težav za epidemiološko službo, saj njihovi ljudje že pregorevajo od dela. "Ostajamo pri prošnji, poskušajte se v čim večjem številu držati priporočil. Prosimo vas, da sodelujete z epidemiološko službo v primeru bolezni in uporabljate aplikacijo, ker nam boste s tem marsikaj olajšali," prebivalce Slovenije prosi epidemiologinja, ki se zaveda, da jih s septembrom čaka še več dela. "Težko je odgovoriti na vprašanje, kdaj ne bomo zmogli več," je dodala. 

Epidemiologinja se zaveda, da bo po začetku šolskega leta in po vrnitvi otrok v vrtce med prebivalci zaokrožilo še več drugih okužb, kar stroko že zdaj močno skrbi. "V jeseni bo, predvsem s prihodom gripe izredno težko, cepljenje proti gripi bo eden najpoglavitnejših ukrepov," je opozorila Čakš Jagrova. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Covid_1984 12:34 21.avgust 2020.

    to se dogaja zato, ker so testi tako naravnani, da zaznajo vse mogoče, zato pa je skoraj vsak testirani pozitiven. dol z belo oblečenimi fašisti in njihovimi apliakcijami in računalniškimi modeli. ljudje, sneti bo treba nagobčnike

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 20.avgust 2020.

    Vse bolj je jasno,da je rdeča nit vsega NADZOR DRŽAVLJANOV ,kar je tudi podpis za 5G z USA . Slovenska "politična virus stroka" išče izgovore za porabo državnih sredstev s pomočjo dobaviteljev . Ali se spomnite kako smo plačevali čiščenje ...prikaži veče blokov in objektov ? Kje so rezultati ,ki opravičujejo takšno porabo denarja državljanov ? V vrstah smo stali pred trgovinami ,delili so nas na stare in mlade .......NESPOSOBNI SO SPOSOBNI ONESPOSOBITI SPOSOBNE .

  • suineg78 13:07 20.avgust 2020.

    Plandemic https://ise.media/video/plandemic-ii-indoctornation-23.html?fbclid=IwAR3bD9dL1p71c9oidxuqPplTbMIHW17FSI1W4WpLq9qAbePt_xYwbNbPRhQ