Zdravje > Aktualno
8872 ogledov

Novi podatki: Rekordna številka v drugem valu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Včeraj 39 novih okužb, danes 43, kar je največ od 3. aprila.

V sredo so zdravstveni delavci potrdili  43 okužb z novim koronavirusom ob 1168 testiranjih. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19, jih pa bolnišnično oskrbo potrebuje 17, od tega dva intenzivno zdravljenje, na respiratorju je trenutno le še en bolnik (včeraj še dva), navaja Sledilnik za covid-19. Aktivno okuženih je danes 313 prebivalcev Slovenije. 

Okužbe razprešene po Sloveniji, 10 novih v Ljubljani, na seznamu dve novi občini

Okužbo z novim koronavirusom so v torek potrdili v 22 občinah, največ in to kar deset novih ima Ljubljana. V Celju in Tržiču so zabeležili 4, v Črnomlju, Šentjurju in Ilirski Bistrici po tri. Novo mesto, Maribor, Lukovica, Domžale, Ig, Medvode, Metlika, Rečica ob Savinji, Zagorje ob Savi, Zreče, Mirna, Radeče, Štore in Ljubno, Mirna, Radeče, Štore. Prvo okužbo so zabeležili v občinah Ankaran in Miren - Kostanjevica.

Med obolelimi je tudi voznik avtobusa, v samoizolaciji še en voznik, ki naj bi bil v stiku z okuženim. 

Da je epidemija nevarno v porastu, priča primerjava s podatki marca in na začetku aprila, ko smo poročali o dnevnih rekordih in številkah nad 40 dnevno okuženih; če je 21. marca  NIJZ poročal o 38 novih pozitivnih testih, jih je bilo čez dva dni 48, največ pozitivnih primerov (61), pa je Slovenija zabeležila 26. marca.

Ob prvem aprilu smo imeli še 56 novih okužb, dva dni pozneje 43, za tem se je krivulja začela počasi spuščati. 14. maja je vlada objavila konec epidemije, s 1. junijem je UKC Ljubljana ostal edina covid bolnišnica.

Številke nad 40 tako nismo beležili vse od 3. aprila do danes, ko poročamo o novem rekordu v tem drugem valu. 

Na Inštitutu Jožef Stefan (ISJ), kjer rast obolelih spremljajo matematično, v zadnji projekciji ocenjujejo, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno sedmih dni in da je efektivno reprodukcijsko število bistveno večje od ena.

V prihodnjih dneh do 50 novih okužb

V prihodnjem obdobju se bo po njihovih napovedih število dnevnih pozitivnih testov gibalo med 15 n 50. "Trenutno je sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila R_ef=2, podvojitveni čas pa 7 dni, vendar je to nesmiselno ekstrapolirati v prihodnost, dokler se ne pokaže prava narava tega dviga števila dnevnih pozitivnih testov v zadnjem obdobju, saj gre verjetno le za skok na višjo vrednost zaradi uvoženih okužb, nadaljnja dinamika pa še ni jasna," dodajajo, ki prav tako predlagajo ukrepe. 

Ob tem je treba poudariti, da so kljub velikemu skoku okužb, simptomi obolelih vendarle lažji, v bolnišnicah je v teh dneh bistveno manj obolelih kot pred meseci.

Dobra novica: V bolnišnicah se zdravi veliko manj ljudi

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Spomnimo, sredi aprila, se je v bolnišnicah zdravilo največ, okoli sto ljudi. Več kot dvajset jih je takrat potrebovalo respirator. O smrtnih žrtvah smo poročali dnevno, umirali so predvsem starejši nad 80 let. "Glede na število pozitivnih testov je v zadnjem obdobju v drugem valu število hospitaliziranih, na intenzivni in umrlih za vsako kategorijo približno 50% manjše kot v prvem valu, predvidoma zaradi mlajše starostne strukture potrjeno okuženih in izboljšanega imunskega sistema vseh v poletnem času, vendar se ta delež zmanjšuje (včasih je bil 70%)," pojasnjujejo na našem inštitutu. 

Danes bo vlada sprejela odločitev za obvezno karanteno za vse, ki se vračajo s Hrvaške. Pri tem bo veljalo tudi nekaj izjem. "Karantena je najbolj enostaven in učinkovit sistem preprečevanja širjenja virusa. Breme bolezni na Hrvaškem je veliko, prehodi med županijami so veliki, zato se bodo okužbe hitro razširile povsod," je dejala  vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beovič.

Medtem so se zaradi suma kršitev vladnega odloka o omejevanju zbiranja ljudi na tnalu zdravstvenega inšpektorata znašli slovenski škofi, ki so minulo nedeljo ob prazniku Marijinega vnebovzetja darovali mašo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 12:54 20.avgust 2020.

    Janševizem si izmišlja nove ukrepe s katerimi bodo kradli denar . Banda pokvarjena . V bolnicah je vedno enako število obolelih ,medtem ko se število okuženih vsak dan povečuje! Gre za okužene s korupcijo .

  • maresem 11:01 20.avgust 2020.

    A ni že tretji val? Za njim pa drvi že četrti. Do naslednjega vikenda bo že na Trojanskem klancu