Slovenija
58604 ogledov

Vikendaši bodo še vedno lahko hodili na Hrvaško

Jelko Kacin posnetek zaslona
Lastniki nepremičnin in pavšalov v kampu bodo še vedno lahko hodili na Hrvaško.

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem, bivalnih plovil, najemniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcele v avtokampu na Hrvaškem bodo za konce tedna še vedno lahko hodili na Hrvaško, pa jim karantena ne bo odrejena. Edini pogoj je, da se čez mejo vrnejo v 48 urah. Če torej Slovenijo zapustijo v petek zvečer, se lahko vrnejo v nedeljo zvečer, samo ne kasneje, kot so v petek zapustili državo.

V odloku, ki ga je vlada sprejela včeraj, nismo našli omejitve, da bi to lahko storili le enkrat, pred sprejemom odloka se je omenjalo, da bo šlo za enkratno izjemo, da bodo lastniki nepremičnine lahko pripravili na zimovanje. Teoretično bi se lahko nekdo, ki ima vikend blizu meje, vsakih 48 ur zapeljal čez mejo in se vrnil na vikend.

Kdor bo šel na Hrvaško od danes naprej in mu bo odrejena karantena, bo najverjetneje ostal brez plače. 

Izjema od karantene velja za lastnika oziroma najemnika in njegove ožje družinske člane.

V nadaljevanju objavljamo celoten 11. člen, ki določa izjeme za sosednje države v primeru, da se te uvrstijo na rdeči seznam. 

11. člen

(1) V primeru poslabšanja epidemioloških razmer v posamezni državi ali administrativni enoti države za katero veljajo izjeme iz prejšnjega člena, lahko Vlada Republike Slovenije s sklepom odloči, da se za posamezno državo ali administrativno enoto države prejšnji člen v celoti oziroma del izjem iz prejšnjega člena ne uporablja (rdeči seznam). Odločitev se ažurno objavi na spletnih straneh NIJZ, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve.

(2) Če Vlada Republike Slovenije zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v skladu s prejšnjim odstavkom uvrsti na seznam držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19 (rdeči seznam) sosednjo državo ali njeno administrativno enoto, se 9. člen tega odloka ne uporablja tudi za:

1. osebo, ki je državljan Republike Slovenije ali tujec s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji in je lastnik nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi, iz katere vstopa v Republiko Slovenijo, in to izkaže z ustreznimi listinami, ter njene ožje družinske člane, pod pogojem, da se vračajo v Republiko Slovenijo v 48 urah po izstopu;

2. osebo, ki je državljan Republike Slovenije ali tujec s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji in ima na podlagi pogodbe o zakupu oziroma najemu ali drugi pogodbi pravico do uporabe nepremičnine, bivalnega plovila ali parcele v avtokampu v sosednji državi, iz katere vstopa v Republiko Slovenijo, in to izkaže z ustreznimi listinami, ter njene ožje družinske člane, pod pogojem, da se vračajo v Republiko Slovenijo v 48 urah po izstopu;

3. osebo, ki ima dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v sosednji državi ter se vrača čez mejo v istem dnevu oziroma neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Neprilagojen 08:24 27.avgust 2020.

    Samo slabiči, kreteni in ostali farško fašistični mutanti tako izigravajo sodrgo, ki hodi na volitve.

  • jezero 08:12 23.avgust 2020.

    Vikend dvorec na Hrvaškem je od Kacinove žene! Zakaj mučite njega? Ste mu nevoščljivi, ker se je dobro poročil?

  • Žurnalček 14:29 22.avgust 2020.

    Zakon je v redu samo OMEJITEV ni v redu . Omejitev bi morala biti na 24 ur !