Slovenija
19008 ogledov

Kaj bo s tistimi, ki bodo ostali na Hrvaškem ali bodo tja še šli

Hrvaška Profimedia
Kakšna pravila bodo veljala za vse, ki se pred uvedbo karantene ne bodo vrnili v Slovenijo ali bodo na Hrvaško odšli kasneje.

Vlada je včeraj Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, odločitev velja od polnoči. Tisti Slovenci, ki so že tam, se morajo vrniti pred torkom, sicer jim bo odrejena 14-dnevna karantena. Kaj bo s tistimi, ki se ne bodo?

Če lahko delajo od doma, bodo delo v času karantene opravljali od doma in prejeli plačo. Če ne morejo delati od doma, zakon določa, da jim pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Gre za namreč za primer, ko se je delavec odpravil v državo na zelenem ali rumene seznamu, po prehodu meje pa mu je bila odrejena karantena.

Nadomestilo bo delodajalcu povrnila država, delodajalec pa bo moral za čas odsotnosti delavca v karanteni seveda zagotoviti njegovo nadomeščanje.

Delavec, ki mu je bila odrejena karantena, mora najpozneje v treh delovnih dneh obvestiti delodajalca, da mu je bila odrejena karantena in zakaj ter mu v treh dneh po prejemu odločbe to posredovati.

Kdor pa se bo na Hrvaško odpravil, ko bo že uvrščena na rdeči seznam, mu nadomestilo načeloma ne bo pripadalo.

"Odsotnost delavca, ki mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu, se bo presojala enako kot do sedaj in sicer glede na pogoje, podane za nastanek višje sile. V kolikor so bili že pred odhodom delavca v določeno tujo državo v veljavi predpisi, da se bo delavcu ob povratku v Republiko Slovenijo s strani pristojnega organa odredila karantena, potem delavec praviloma ni upravičen do odsotnosti z dela zaradi višje sile, saj najverjetneje ne bodo izpolnjeni vsi elementi višje sile (tj. dogodek ni nepričakovan in se mu je mogoče izogniti oz. ga odvrniti), treba pa je poudariti, da je tudi v takšnih primerih treba preveriti vse okoliščine posameznega primera in odrejeno karanteno in nemožnost opravljanja dela presojati znotraj vseh podanih dejstev," pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za delo.

Tri izjeme za rdeče države

So pa v zakonu tri izjeme, ko delavec lahko gre v rdečo državo in je upravičen do nadomestila v višini pol plače: smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj in rojstvo otroka.

Načeloma odrejena karantena, tudi če se odredi zaradi obiska države, ki je že ob odhodu opredeljena kot rdeča, ne sme biti razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Tisti, ki jim je karantena odrejena zaradi stika z okuženim, prejemajo 80-odstotno nadomestilo plače, tistim, ki morajo v karanteno zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela, pa pripada 100-odstotno nadomestilo plače.

Povračilo nadomestila za čas karantene po veljavnem zakonu velja do konca septembra.

Upokojencem se ne bo treba ubadati z delodajalcem, bodo pa morali 14 dni po vrnitvi ostati doma. Karantena je namreč ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam. Navodila NIJZ za prestajanje karantene pravijo: Ne odhajajte od doma (ne zapuščajte svojega doma, ne hodite v službo, trgovino ali druge ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza ali taksijev).

V nadaljevanju v celoti objavljamo 14. člen Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covidaCOVID-19 (t.i. PKP4),

14. člen

(časovna omejitev)

Če je delavcu odrejena karantena, prejema nadomestilo plače iz tega razloga za obdobje, za katero je bila odrejena karantena.

15. člen

(pravice in obveznosti delavcev)

(1) Delavec, ki se odpravi v državo, ki je na zelenem ali rumenem seznamu, in mu je ob prehodu meje v Republiki Sloveniji odrejena karantena, in zaradi tega ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, ima pravico do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga.

(2) Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo in zaradi tega ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, pri čemer do stika ni prišlo med opravljanjem dela za delodajalca, ima pravico do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga.

(3) Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca in mu je bila zaradi tega odrejena karantena, zaradi česar ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, ima pravico do nadomestila plače, ki bi jo prejel, če bi delal.

(4) Javni uslužbenec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi izvajanja nalog delodajalca v tujini ali mu je bila odrejena karantena zaradi napotitve ali premestitve javnega uslužbenca na delo v tujino, zaradi česar ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, ima pravico do nadomestila plače, ki bi jo prejel, če bi delal.

(5) Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu, ni upravičen do nadomestila plače v času odrejene karantene, razen v primeru odhoda zaradi naslednjih osebnih okoliščin:

- smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,

- smrti staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj),

- rojstva otroka.

Delavec je v tem primeru upravičen do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, za primer višje sile. Delavec mora delodajalcu najpozneje en dan pred odhodom predložiti pisno izjavo, iz katere izhaja, da odhaja v državo na rdečem seznamu zaradi predhodno naštetih osebnih okoliščin.

(6) Razlog za odreditev karantene mora biti razviden iz odločbe o odreditvi karantene.

(7) Delavec, ki mu je bila odrejena karantena, mora najpozneje v treh delovnih dneh od odreditve karantene obvestiti delodajalca, da mu je bila odrejena karantena, in o razlogih, iz katerih mu je bila odrejena karantena.

(8) Delavec, ki mu je bila odrejena karantena, mora najpozneje v treh delovnih dneh od prejema odločbe o odreditvi karantene to posredovati delodajalcu.

Pojasnila ministrstva lahko najdete tukaj, zakon lahko najdete tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:06 21.avgust 2020.

    No pa ga imamao, virus, ki 'hojsa' na komando. Hrvaško od polnoči na rdečem seznamu, verjetno zaradi tega, ker ne privoščijo Šteru novo odlikovanje zaslug za narod, ko jih bo po telefonu pošiljal v kurac.

  • mulc1 09:03 21.avgust 2020.

    A še ne boste nehali nabijati s to corona lažjo ker vam sak dan manj ljudi verjame. Saj res, da ne pozabim, Gates, WHO golazen in ostala svetovna elita vas imajo radi in že čakajo ovce, da jih vakcinirajo... hahahahaha.... beeeeeeee.....

  • johan12 09:01 21.avgust 2020.

    A penzionistom bodo tudi pobral!

Sorodne novice