"Virus je še v populaciji, lahko se zgodi, da se bodo ukrepi vrnili"

Foto: Epa
Foto: Epa
"Po obnašanju, ki je vidno v zadnjih dneh, se bojim, da se bo to zgodilo še prej," opozarja dr. Miroslav Petrovec.
Oglej si celoten članek

"Virus je še vedno v populaciji in če ne bomo upoštevali predpisanih ukrepov, ohranjanja razdalje in razkuževanja rok, se nam lahko zgodi, da se bodo ukrepi slej ko prej vrnili, če ne prej, ko bo konec poletja. Po obnašanju, ki je vidno v zadnjih dneh, se bojim, da se bo to zgodilo še prej," je opozoril dr. Miroslav Petrovec.

V tem trenutku je po njegovih besedah težko reči, kaj to pomeni za potovanja in počitnice letošnje poletje. "Kakšni bodo režimi v tem trenutku ne moremo napovedati," je pojasnil. Kaj se bo zgodilo, je v veliki meri odvisno tudi od Evropske unije. Več držav se nagiba k uporabi mobilnih aplikacij, s katerimi bi nadzorovali gibanje obolelih oseb. Dr. Petrovec opozarja, da bodo lahko posamezne države zahtevale uporabo takšne aplikacije za vstop v državo. »Sam sem pristaš uporabe aplikacij, saj vsega z očmi ne moremo videti," je pristavil.

"Smučanje v Italiji je zagotovo eden od virov vnosa virusa v državo," je potrdil dr. Petrovec.

Slovenija Je smrtnost pri covidu-19 nižja kot pri gripi? "Tega ni mogoče sklepati iz naše študije!"

"Naslednja sezona bo kritična"

Koronavirusi so specifični, kar vemo že za šest koronavirusov, ki so bili prisotni v populaciji že pred pojavom novega koronavirusa. Štirje od teh so ves čas prisotni tudi v Sloveniji. Imunost po okužbi z njimi je šibka in kratkotrajna. "Kako bo z novim koronavirusom ne vemo, ker smo prvič za to bolezen slišali pred petimi meseci," je poudaril dr. Mario Poljak.

"Naslednja sezona bo kritična. Če tisti, ki imajo protitelesa ne bodo zbolevali, bomo lahko povedali, da so imuni eno leto. Če bodo zbolevali,  bomo vedeli, da niso imuni. Enako je tudi s cepivom. Upanje, da bo rešilo problem, je veliko. Cepiva, ki jih poznamo, pri človeku delujejo samo takrat, ko narava najde pot za imunost. Še vedno obstaja možnost, da s cepivom ne bomo sprožili imunosti, ne vemo, kako dolga bo in kako učinkovita bo. Ob tem, da cepiva sploh še nimamo," je spomnil dr. Poljak.

Kakšen je odstotek prebivalstva, ki mora biti prekužen, da lahko rečemo, da ljudje ne bodo zbolevali, za zdaj ne vemo. "Če ima v populaciji 98 % ljudi protitelesa proti ošpicam, lahko trdimo, da nihče ne bo zbolel za ošpicami. Za novi koronavirus ne vemo, kakšen je ta odstotek," je dejal dr. Poljak.

Slovenija Zadnji podatki o novih okužbah

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 22:47 6. Maj 2020.

    Ja marsikaj se lahko zgodi, to velja za vse, ne samo virus. Zanimivo, da predvidevajo, da se jeseni virus lahko …

  • 20:40 6. Maj 2020.

    bi radi prekuzenost ali ne? ce bo spet vse zaprto, bo na koncu spet 41 tistih, ki bodo prekuzeni, pa …

  • 20:38 6. Maj 2020.

    ja, ja ... viruski so take žleht živavce, nekaj časa se množijo , pa malo grizejo, potem se pa skrijejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.