Višji prispevki za zdravstvo

Foto: Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Podražitev. Ukrepi iz interventnega zakona od marca na položnicah.
Oglej si celoten članek

Zavarovanci, ki prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo sami, so z marcem dobili za okoli osem evrov dražjo položnico. Obvezno zdravstveno zavarovanje se je zanje s 14,17 evra povišalo na 22,70. "Znotraj te kategorije zavarovancev se odpravlja razlika v osnovi in s tem posledično v višini prispevka zaradi vključitve ali nevključitve v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Uvaja se enotna osnova in posledično enaka višina mesečnega prispevka v višini 22,72 evra," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Do spremembe prihaja zaradi uveljavitve novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oziroma interventnega zakona, ki ga je parlament potrdil oktobra. Prvotno predlagani znesek za osebe, ki premije za obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo same, je bil skoraj 32 evrov.

Dražje tudi za druge

Sicer pa morajo od marca dodatnih 6,36 odstotka dohodka za zdravstveno blagajno nameniti tudi tisti, ki delajo prek avtorske pogodbe.

Spremenila se je tudi najnižja prispevna stopnja za samostojne podjetnike. Od marca je tako zanje najnižja prispevna stopnja 60 odstotkov povprečne plače. Samostojni podjetniki, ki si izplačujejo minimalno plačo, bodo plačali 18 evrov višjo položnico, kar pomeni zvišanje s 105 evrov na 123.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:07 11. Marec 2014.

    in +50 letih si pozabil dodati. Mislim, da je ženska založila osebno izkaznico in pozabila koliko je stara. In če …

  • 11:27 11. Marec 2014.

    to je dejansko ukrep nekdanjega ministra Gantarja<br /><br />tako pač je tudi meni ni všeč ampak tako je<br /><br />če …

  • 11:15 11. Marec 2014.

    ha,ha popolnoma evidentno, brezhiben make up, vsak dan nove čevlje, aja pa dekolte do popka, pa čeprav pri -10.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.